Obvezno izročanje računov kupcem

Obvezno izročanje računov kupcem

04. 04. 2023

6 1
Koristnost članka
6 oseb je članek označilo kot koristen.

Objavljeno: Gospodarska zbornica Dolenjske in Bele krajine, 23. 3. 2023, www.gzdbk.si

Državni zbor je 22. 3. 2023 sprejel novelo Zakona o davčnem potrjevanju računov, s katero se nekaj več kot leto dni po ukinitvi vnovič uvaja obveznost izročanja računa kupcu za kupljeno blago oz. prejeto storitev. Izročen račun kupcu v prvi vrsti omogoča nadzor nad vsebino računa, nadalje pa mu zagotavlja možnost uveljavljanja reklamacije ali garancije, kadar je to potrebno. Brez izdanega računa kupec namreč ni seznanjen s tem, kaj vse mu je bilo zaračunano in je posledično plačal. Prav tako pa brez izročenega računa reklamacije ali garancije ne more uveljavljati.

Ponovna uvedba je zelo pomembna tudi z vidika naslavljanja sive ekonomije. Podatki namreč kažejo, da je število davčno potrjenih računov v nekaterih dejavnostih, kritičnih z vidika sive ekonomije, med letoma 2019 in 2022 znatno upadlo.

Ker ima obveznost izročanja računov tudi okoljski vpliv, se, kjer je to le mogoče, poziva k izdaji in izročanju računov v elektronski obliki preko elektronske pošte, aplikacij in podobno. Elektronsko izročeni računi imajo povsem enako veljavo kot fizično izročeni računi, saj jih kupec lahko uporabi za uveljavljanje reklamacije ali garancije, hkrati pa z elektronsko izročenimi računi prispevamo k varstvu okolja.

Vir: gov.si

Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne



Nazaj