Podjetjem zaradi visokih cen energentov blizu 400 milijonov evrov

Podjetjem zaradi visokih cen energentov blizu 400 milijonov evrov

28. 03. 2023

1 0
Koristnost članka
1 oseb je članek označilo kot koristen.

Vir in informacije: STA, 24. 3. 2023, www.sta.si

Država bo podjetjem za subvencioniranje visokih cen energentov na podlagi zakona o pomoči gospodarstvu zaradi energetske draginje namenila nekaj manj kot 400 milijonov evrov. Pomoč za blaženje visokih cen električne energije, zemeljskega plina in tehnološke pare bo prejelo 1965 upravičencev.

Večji del teh projektov je vlada uvrstila v načrt razvojnih programov za obdobje 2023-2026. Gre za 162 projektov za 1938 upravičencev v skupni višini 381,1 milijona evra, dodeljenih na podlagi zakona o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize.

Dodatno bo pomoč skladno z zakonom prejelo 27 upravičencev za 27 projektov, ki imajo skupno vrednost nižjo od 600.000 evrov, za katere sklepa o uvrščanju v načrt razvojnih programov ne sprejema vlada.

Slovenija se tudi v letu 2023 sooča z izjemno težkimi razmerami na področju cen energentov. Povišanje cen energije občutno vpliva na konkurenčnost gospodarstva. Prav zaradi naraščanja težav v gospodarstvu zaradi kriznih razmer je bil sprejet zakon o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize z nujnimi ukrepi, ki bodo omilili posledice na področju gospodarstva.

Ukrep pomoči gospodarstvu zaradi energetske draginje predvideva pet vrst pomoči, ki se razlikujejo predvsem v odstotku sofinanciranja upravičenih stroškov in najvišji višini subvencije na upravičenca. Skupno je za subvencije na voljo 650 milijonov evrov, vloge pa je do 28. februarja sprejemala javna agencija SSPIRIT Slovenija. Po časovnici, predvideni v zakonu, bo prvo izplačilo izvedeno do vključno 31. marca za prvo letošnje četrtletje, nato se bodo izplačila do decembra izvajala mesečno.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj