Začetek veljavnosti ZVOP-2 in začetek uporabe ZPOmK-2 in ZVPot-1

Začetek veljavnosti ZVOP-2 in začetek uporabe ZPOmK-2 in ZVPot-1

07. 02. 2023

3 0
Koristnost članka
3 oseb je članek označilo kot koristen.

Objavljeno: Gospodarska zbornica Dolenjske in Bele krajine, 31. 1. 2023, www.gzdbk.si

26. januarja 2023 je pričelo veljati ali se uporabljati več zakonov.

Pričel je veljati Zakon o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-2), pri katerem je novost urejanje vodenje dnevnika obdelav ter izrekanje globe za prekrške za kršitev Splošne uredbe in ZVOP-2 s strani IP, v višini in razponih, kot jih določa Splošna uredba. Poleg ZVOP-2 neposredno velja in se uporablja tudi Splošna uredba o varstvu podatkov (GDPR).

Pričel se je uporabljati Zakon o preprečevanju omejevanja konkurence (ZPOmK-2) in ključna novost je pravna ureditev administrativnega sankcioniranja.

Istega dne se je pričel uporabljati tudi Zakon o varstvu potrošnikov (ZVPot-1). Z uporabo novega ZVPot-1 so pričeli veljati novi pravilniki, ki so izdani na podlagi ZVPot-1 ter so bili objavljeni v Uradnem listu št. 142, z dne 11. november 2022 in Uradnem listu št. 143, z dne 16. november 2022. Pravilnika, izdana na podlagi ZVPot-1, ki sta začela veljati 26. januarja 2023, sta tudi Pravilnik o načinu označevanja cen blaga, digitalnih vsebin in storitev ter objav znižanja cene blaga in Pravilnik o obrazcih v zvezi z uveljavljanjem pravice do odstopa od pogodbe, sklenjene na daljavo ali zunaj poslovnih prostorov, slednji se nanaša na spletno prodajo.

Vir: GZS

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj