Možna oddaja elektronskih vlog za subvencije za skrajšani delovni čas in čakanje na delo

Možna oddaja elektronskih vlog za subvencije za skrajšani delovni čas in čakanje na delo

31. 01. 2023

1 0
Koristnost članka
1 oseb je članek označilo kot koristen.

Vir in informacije: STA, 26. 1. 2023, www.sta.si

Delodajalci lahko od 26. 1. 2023 vložijo elektronsko vlogo za delno povračilo nadomestila plače zaradi skrajšanja polnega delovnega časa in za delavce na začasnem čakanju na delo. Gre za ukrepa, ki ju je prinesel zakon o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize.

Delodajalci morajo v 15 dneh od odreditve dela s skrajšanim delovnim časom oziroma od napotitve delavca na začasno čakanje na delo elektronsko oddati vlogo pri zavodu za zaposlovanje.

Oddaja elektronskih vlog za oba ukrepa je možna na portalu za delodajalce. Tistim, ki bi morali vlogo oddati že v preteklih dneh, pa zaradi nedelovanja portala tega niso mogli storiti, bodo kot pravočasne šteli vloge, ki bodo oddane v 15 dneh od možnosti oddaje vlog.

Če delodajalci ob oddaji vloge ne bodo imeli na voljo vseh dokazil, ki so potrebna za uveljavljanje obeh ukrepov (predvsem dokazilo o izračunu pristojnega organa, to je javne agencije SPIRIT Slovenija, o višini pomoči za gospodarstvo), na zavodu predlagajo, da vlogo kljub temu oddajo pravočasno. Ob obravnavi njihove vloge jih bodo naknadno pozvali k dopolnitvi.

Delo s skrajšanim delovnim časom se lahko odredi za obdobje od 1. januarja do 31. marca, medtem ko se delavca na začasno čakanje na delo lahko napoti od 1. januarja do 30. junija za največ 30 delovnih dni.

Če se delavec na zahtevo delodajalca vrne s čakanja nazaj na delo do sedem delovnih dni v tekočem mesecu, mora delodajalec o tem predhodno obvestiti zavod za zaposlovanje. Obvestilo naj pošlje po elektronski pošti na e-naslov: gpzrsz@ess.gov.si.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne



Nazaj