Slovenski podjetniški sklad letos predvidoma s 122 milijoni evrov podpor gospodarstvu

Slovenski podjetniški sklad letos predvidoma s 122 milijoni evrov podpor gospodarstvu

10. 01. 2023

1 0
Koristnost članka
1 oseb je članek označilo kot koristen.

Vir in informacije: STA, 5. 1. 2023, www.sta.si

Vlada je potrdila poslovni in finančni načrt Javnega sklada RS za podjetništvo (Slovenskega podjetniškega sklada) za letos, ki za mikro, mala in srednje velika podjetja, vključno z zagonskimi in hitro rastočimi podjetji, predvideva podpore v skupni višini okoli 122 milijonov evrov.

Sklad bo podpore izvajal prek finančnih spodbud v obliki garancij za zavarovanje bančnih kreditov s subvencijo obrestnih mer, mikrokreditov in specifičnih kreditnih linij ter semenskega in tveganega kapitala.

Predvidene so tudi spodbude za dvig kompetenc v okviru programov za vsebinsko podporo prejemnikom sredstev v obdobju 2018-2023, celovitega vavčerskega sistema spodbud malih vrednosti za obdobje 2018-2023 in v okviru vavčerskega sistema spodbud malih vrednosti 2021-2023.

Med podporami so še spodbude za trajnostni razvoj, med katere spadajo posebne spodbude za posebne ciljne skupine za trajnostni razvoj in projekti oziroma programi za spodbujanje trajnostnega razvoja na nacionalni in mednarodni ravni.

Sklad bo letos lahko izvajal tudi ukrepe za pomoč gospodarstvu zaradi posledic energetske krize oziroma druge posebne projekte po naročilu in skladno s sprejetimi usmeritvami vlade, ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ali kakšne druge državne ustanove, še posebej, če so interventne narave.

Sklad sicer za letos načrtuje nekaj več kot osem milijonov evrov skupnih prihodkov, 7,6 milijonov evrov skupnih odhodkov ter skoraj 450.000 evrov presežka prihodkov nad odhodki.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne



Nazaj