Informativni dan za digitalno področje Grozda 4 in Evropskega inštituta za inovacije in tehnologijo (EIT) 2022

Informativni dan za digitalno področje Grozda 4 in Evropskega inštituta za inovacije in tehnologijo (EIT) 2022

22. 11. 2022

Vir in informacije: Podjetniški portal, 17. 11. 2022, www.podjetniski-portal.si

Informativni dan za digitalno področje Grozda 4 in Evropskega inštituta za inovacije in tehnologijo (EIT) v programu Obzorja Evropa je potekal 16. novembra 2022 v Veliki dvorani na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, in prinesel veliko novih informacij in povezav. Dogodek je bil soorganiziran v sodelovanju med Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport, ter javno agencijo SPIRIT Slovenija.

Obzorja Evropa (Horizon Europe) je okvirni program Evropske unije za raziskave in razvoj v obdobju od leta 2021 do leta 2027. Digitalno področje ima zelo pomembno vlogo znotraj programa Obzorja Evropa, saj je umeščeno kar v dva stebra programa. Preko Grozda 4 za digitalno področje, industrijo in vesolje je umeščeno v drugi steber programa, ki je namenjen reševanju globalnih izzivov in spodbujanju evropske industrijske konkurenčnosti. S financiranjem digitalnih raziskovalno razvojnih projektov Grozda 4 se podpira razvoj ključnih digitalnih in prihajajočih tehnologij, sektorjev in verig vrednosti, ki bodo podpirale odprto, strateško avtonomijo Evrope. Hkrati pa je preko programa EIT - Evropskega inštituta za inovacije in tehnologijo uvrščeno tudi v tretji steber programa, ki je namenjen spodbujanju  inovativne Evrope, kjer EIT Digital skozi direktno financiranje in izobraževanja vlaga v strateška področja za pospešitev razvoja in širitve digitalnih tehnologij, ki temeljijo na raziskavah (deep tech), s poudarkom na ključnih družbenih izzivih Evrope: digitalna tehnologija, digitalna mesta, digitalna industrija, digitalna dobrobit in digitalne finance.

Program dogodka:

Predstavitve programov in partnerstva:

  • Predstavitev Delovnega programa 2023-2024 za digitalno področje Grozda 4 - Pedro das Neves Moreira, vodja sektorja, DG CNECTDG CNECT(v angleškem jeziku)
  • Predstavitev programov financiranja in izobraževanja skupnosti EIT Digital - Tuan Trinh, EIT Digital direktor za vzhodno regijo(v angleškem jeziku)
  • Predstavitev evropskega partnerstva za umetno inteligenco, podatke in robotiko Adra - Emanuela Girardi, članica Upravnega odbora Adra(v angleškem jeziku)

Predstavitve izkušenj uspešnih prijaviteljev:

  • Projekta TANGO in ICOS kot primera dobre prakse na destinaciji za podatkovne in računalniške tehnologije v Grozdu 4, dr. Daniel Vladušič, vodja raziskav, Xlab d.o.o
  • Projekt euROBIN kot primer dobre prakse na destinaciji za digitalne in prihajajoče tehnologij za konkurenčnost ter uresničevanje zelenega dogovora v Grozdu 4, prof. dr. Aleš Ude, vodja Odseka za avtomatiko, biokibernetiko in robotiko, IJS
  • Poletna šola EIT Digital: izkušnja bistrih umov za razvoj novih digitalnih rešitev in mreženje v globalni digitalni skupnosti, dr. Zorica Latinović, raziskovalec ekspert v razvoju bioloških učinkovin in Ognen Jakasanovski, raziskovalec ekspert farmacevtskega razvoja, Lek farmacevtska družba d.d.
  • Projekt FROOM care kot primer dobre prakse združitve zdravstva in digitalnega v sodoben pripomoček za fizioterapijo, Grega Nahtigal, ustanovitelj, DTs HUB d.o.o.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne



Nazaj