V pripravi ukrepi za sofinanciranje stroškov električne energije, zemeljskega plina in ogrevanje z zemeljskim plinom za majhna, srednje velika in velika podjetja

V pripravi ukrepi za sofinanciranje stroškov električne energije, zemeljskega plina in ogrevanje z zemeljskim plinom za majhna, srednje velika in velika podjetja

22. 11. 2022

0 1
Koristnost članka
0 oseb je članek označilo kot koristen.

Vir in informacije: Gospodarska zbornica Dolenjske in Bele krajine, 18. 11. 2022, www.gzdbk.si

Vlada RS je na 24. redni seji sprejela sklep, s katerim je pristojnim ministrstvom naložila pripravo ukrepov za nadomestilo dobaviteljem električne energije in zemeljskega plina. Zaradi visokih cen in nestanovitnosti energetskih trgov vlada usmerja načrtovanje novih ukrepov za blažitev energetske draginje za leto 2023. Vlada je ministrstvu za infrastrukturo naložila, da v sodelovanju z ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo najpozneje do 30. novembra 2022 za leto 2023 pripravi ukrep za primerno nadomestilo dobaviteljem električne energije in zemeljskega plina končnim odjemalcem zaradi morebitne škode, nastale zaradi regulacije maloprodajnih cen električne energije in zemeljskega plina.

Vlada ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo prav tako nalaga, da najpozneje do 30. novembra 2022 za leto 2023 pripravi ukrep za sofinanciranje stroškov električne energije, zemeljskega plina in ogrevanje z zemeljskim plinom za majhna, srednje velika in velika podjetja v skladu z začasnim okvirom za krizne ukrepe državne pomoči v podporo gospodarstvu po agresiji Rusije na Ukrajino.

Vlada ob tem nalaga ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, da najpozneje do 30. novembra 2022 za leto 2023 pripravi ukrepe za skrajšani delovni čas in čakanje na domu.

Predlagani sklepi so potrebni, da bodo dobavitelji električne energije in zemeljskega plina ter majhna, srednje velika in velika podjetja lažje načrtovali svoje poslovanje v letu 2023. Pripraviti je treba ukrepe za primerno nadomestilo dobaviteljem električne energije in zemeljskega plina zaradi morebitne škode, nastale zaradi regulacije maloprodajnih cen električne energije in zemeljskega plina, ukrep za sofinanciranje stroškov električne energije in zemeljskega plina za majhna, srednje velika in velika podjetja v skladu z začasnim okvirom za krizne ukrepe državne pomoči v podporo gospodarstvu po agresiji Rusije proti Ukrajini, ukrepe za skrajšani delovni čas in čakanje na domu za blaženje nestanovitnosti, povezane z energetsko draginjo v gospodarstvu.

Vir: gov.si

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj