V veljavo stopil Akt o digitalnih trgih

V veljavo stopil Akt o digitalnih trgih

22. 11. 2022

Objavljeno: Gospodarska zbornica Dolenjske in Bele krajine, 7. 11. 2022, www.gzdbk.si

Začel je veljati Akt o digitalnih trgih, ki bo zagotavljal pravičnejši digitalni trg za vsa podjetja, saj velikim in najvplivnejšim globalnim platformam prepoveduje zlorabo monopolnega položaja. Posredno bo zagotovil tudi večjo zaščito uporabnikov spleta v Evropski uniji. Velike spletne platforme tako ne bodo več smele preprečevati brisanja vnaprej naloženih aplikacij in onemogočati alternativnih storitev ter slediti uporabnikom na drugih platformah in njihove podatke zlorabljati za ciljno oglaševanje.

Akt o digitalnih trgih (ang. Digital Markets Act - DMA), ki je začel veljati 1. novembra 2022, se bo uporabljal le za velika globalna podjetja. Ta so v uredbi v skladu z objektivnimi merili opredeljena kot vratarji (ang. gatekeepers). Gre za podjetja, ki nadzorujejo vsaj eno jedrno platformno storitev, kot so iskalnik, družbeno omrežje, storitve za pošiljanje sporočil, operacijski sistem ali spletna tržnica, ter imajo veliko uporabnikov v več državah Unije. Vratarji bodo morali ostalim podjetjem omogočati interoperabilnost s svojimi storitvami, dostop do podatkov, ustvarjenih na platformah, zagotoviti ustrezne informacije in omogočiti promoviranje njihove ponudbe. Vratarji ob tem ne bodo več smeli diskriminatorno omejevati konkurenčnih storitev in preprečevati povezovanje potrošnikov s podjetji zunaj svojih platform. Vratarji bodo imeli še naprej vse možnosti za razvoj inovacij in storitev.

Cilj uredbe je oblikovanje pravičnejšega gospodarskega in tehnološkega okolja, v katerem bodo mala in srednje velika tehnološka podjetja zaščitena pred velikimi globalnimi platformami, kot so Google, Facebook ali Apple. Ta se ne bodo smela več posluževati nepoštenih poslovnih praks in ne bodo več smela ovirati ostalih ponudnikov na skupnem trgu. S tem se bo povečala konkurenčnost in inovativnost manjših igralcev na trgu Evropske unije, ki bodo imeli več možnosti za razvoj storitev ter enakovreden in pravičnejših dostop do trga. Akt tako naslavlja ključne težave, ki ovirajo razvoj digitalnih trgov, kot so nepoštene prakse velikih igralcev, šibko konkurenco in razdrobljeno zakonsko regulacijo znotraj Evropske unije.

Z aktom o digitalnih trgih se posredno povečuje tudi raven zaščite posameznikov, saj njihovih podatkov, ki jih bodo ustvarjali ob brskanju po spletu ali uporabi aplikacij, ne bo več mogoče brez izrecne privolitve zbirati in prodajati oglaševalcem. Prav tako bodo imeli zaradi uredbe posredno na voljo večje število aplikacij in spletnih storitev, zaradi večje konkurenčnosti na trgu se bodo znižale tudi cene.

Izvajanje Akta o digitalnih trgih bo izključno v domeni Evropske komisije.

Vir: gov.si

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj