EU razpis sklada za inovacije

EU razpis sklada za inovacije

15. 11. 2022

2 0
Koristnost članka
2 oseb je članek označilo kot koristen.

Vir in informacije: Gospodarska zbornica Slovenije, Zasavska gospodarska zbornica, 8. 11. 2022, www.gzs.si/oz_zasavje/

Namen aktualnega razpisa sklada za inovacije je sofinanciranje projektov, ki bodo prispevali k prehodu na podnebno nevtralno gospodarstvo do leta 2050, k cilju zmanjšanja emisij za vsaj 55 % do leta 2030, energetski učinkovitosti in vodiku iz obnovljivih virov. Sofinanciranje obsega 100% prijavljenih stroškovrok za prijavo je 16. marec 2023. Informativni dan v zvezi z razpisi bo organizirala agencija CINEA v online obliki 29. in 30. novembra 2022. Potrebna je predhodna prijava.

Razpis je namenjen sofinanciranju:

  • projektov, ki podpirajo inovacije v nizkoogljičnih tehnologijah in procesih, vključno z okolju varnim zajemanjem in izkoriščanjem ogljika, kot tudi aktivnosti, ki spodbujajo gradnjo in delovanje projektov, katerih cilj je zajemanje in geološko shranjevanje CO2 ter aktivnosti, ki spodbujajo gradnjo in delovanje inovativnih tehnologij obnovljivih virov energije in shranjevanja energije. Za projekte, prijavljene na te vsebine, je na voljo 1 milijarda EUR sredstev.
  • projektov za inovativno elektrifikacijo industrije, inovativno proizvodnjo in uporabo vodika ter zmanjšanje uporabe in odvisnost od uvoženih fosilnih goriv. Za te projekte je na voljo 1 milijarda EUR sredstev.
  • projektov, namenjenih inovativni čisti tehnološki proizvodnji komponent za proizvodnjo vodika, obnovljive vire energije in shranjevanje energije, da bi zgradili industrijsko zmogljivost, vodilni položaj v tehnologiji, odpornost dobavne verige in strateško avtonomijo teh tehnologij za dekarbonizacijo v EU. Za te projekte je na voljo 700 milijonov EUR sredstev.
  • projektov inovativnih, disruptivnih ali prelomnih tehnologij pri celovitem razogljičenju, potrebnih za doseganje cilja podnebne nevtralnosti in krepitev sinergij s programom Obzorje Evropa. Sofinancirani bodo pilotni projekti, ki se osredotočajo na potrjevanje, testiranje in optimizacijo zelo inovativnih rešitev za globoko razogljičenje. Na voljo je 300 milijonov EUR sredstev.

Sodelujejo lahko pravne osebe iz vseh držav sveta, projekt pa mora biti lociran v eni izmed držav članic EU ter na Norveškem ali Islandiji.

Več o razpisu

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj