Video predstavitve Gorska območja in gorski proizvodi

Video predstavitve Gorska območja in gorski proizvodi

28. 10. 2022

1 0
Koristnost članka
1 oseb je članek označilo kot koristen.

Vir in informacije: PRJ HALO, podeželsko razvojno jedro, www.haloze.org

V ponedeljek, 19. 9. 2022 je LAS Haloze, Naravni park Haloze- Čerinovo v sodelovanju s Fakulteto za kmetijstvo in biosistemske vede in Mrežo za podeželje pri Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano izvedel tematsko konferenco pod nazivom: »Gorska območja in gorski proizvodi«.

Udeleženci na konferenci pokazili zanimanje in interes po uvedbi neobvezne navedbe gorski proizvod za svoje produkte. V predstavitvah boste našli informacije o ključnih izzivih gorskih območij v Evropi, postopkih pridobitve možnosti uporabe "gorski proizvod" in primere uporabe navedbe gorski proizvod v Evropski uniji. Predstavljeni so tudi primeri dobrih praks v Sloveniji z navedbo "gorski proizvod". V Sloveniji so uporabljale 4 kmetije omenjeno oznako na dan izvedbe konference, kljub temu, da spada 72,6% območja Slovenije v gorska območja. Za primerjavo v Romuniji uporabljajo navedbo gorski proizvod na 537 produktih. 

Z izvedbo tematske konference Gorska območja – gorski proizvodi tako širijo vedenje o edinstvenih značilnosti pomena gorskih območij za proizvodnjo hrane s specifičnimi gorskimi značilnostmi in morebiti tudi kakšno od kmetij spodbuditi k uporabi neobvezne oznake gorski proizvod.

Zahvaljujejo se vsem predavateljem, ki so sodelovali na konferenci in soorganizatorjem Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru ter Mreži za podeželje pri Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, za odlično sodelovanje in uspešno izvedbo konference.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj