Izolacija zaradi covida bo po novem financirana iz proračuna

Izolacija zaradi covida bo po novem financirana iz proračuna

28. 10. 2022

3 0
Koristnost članka
3 oseb je članek označilo kot koristen.

Objavljeno: N1, 26. 10. 2022, https://n1info.si/

Vlada je soglašala s predlogi amandmajev k predlogu zakona o nujnih ukrepih za zajezitev širjenja in blaženja posledic nalezljive bolezni covid-19 na področju zdravstva. Ti prinašajo nekaj sprememb, med drugim se bo ukrep izolacije zaradi covida-19 po novem financiral iz proračuna in ne sredstev delodajalca.

Vlada je na dopisni seji soglašala s predlogi amandmajev k predlogu zakona o nujnih ukrepih za zajezitev širjenja in blaženja posledic nalezljive bolezni covid-19 na področju zdravstva. Ob pripravi predloga zakona je bila opravljena široka razprava z vsemi ključnimi deležniki, upoštevane so bile pripombe splošne in strokovne javnosti, predvsem Ekonomsko-socialnega sveta (ESS). Z amandmaji so bile upoštevane tudi pripombe, podane na seji državnega sveta glede ureditve področja izolacij.

Kot je sporočila vlada, amandmaji ustrezneje urejajo postopek za pridobitev denarne odškodnine za škodo na zdravju zaradi cepljenja proti covidu-19 in zdravljenja covida-19, in sicer jasno določajo krog upravičencev ter poenostavljajo postopek obravnave teh vlog.

Ukrep izolacije ostaja v skladu z veljavno ureditvijo zakona o nalezljivih boleznih z razliko, da se do 31. marca 2023 financira iz proračuna in ne sredstev delodajalca. Do tega datuma bo upravičencem pripadal tudi dodatek za delo neposredno s pacienti oziroma uporabniki, obolelimi za covidom-19. Tudi cepljenje proti sezonski gripi se od 1. septembra dalje financira iz proračuna. Vlada je prav tako potrdila, da se aplikacija #Ostanizdrav financira iz proračuna do 30. junija 2023 z možnostjo podaljšanja.

Po novem se bodo v ambulante za neopredeljene zavarovane osebe na podlagi sklenjenih podjemnih pogodb z zdravstvenim domom lahko vključevali tudi koncesionarji.

Amandmaji prinašajo tudi ureditev plačila izvajanja vseh zdravstvenih storitev po realizaciji brez dosedanjih omejitev, in sicer z namenom kar največje pospešitve odpravljanja oziroma zmanjševanja čakalnih dob in povečanja dostopnosti do zdravstvenih storitev za paciente.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj