Srečanje slovenskih podjetij s predstavniki Evropske vesoljske agencije

Srečanje slovenskih podjetij s predstavniki Evropske vesoljske agencije

27. 09. 2022

Vir in informacije: Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, 6. 9. 2022, www.gov.si

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je v sodelovanju z Evropsko vesoljsko agencijo (ESA) 5. in 6. septembra 2022 v Ljubljani organiziralo predstavitev tretjega razpisa »Requesting Party Activity« (RPA) in novih vidikov sodelovanja Slovenije z ESA. Dogodka se je udeležilo približno 30 predstavnikov slovenske vesoljske industrije - podjetij in institucij, ki se zanimajo za sodelovanje z ESA.

Predstavnika ESA sta uvodoma predstavila delovanje in vlogo Evropske vesoljske agencije ter se v nadaljevanju dogodka osredotočila na vsebino tokratnega razpisa RPA ter vsebino predloga, ki ga mora vsebovati vloga na razpis. Predstavila sta tudi izobraževalni del razpisa RPA ter orisala razmerje med pridruženim in polnopravnim članstvom v agenciji.

Po zaključku predstavitve so potekali bilateralni sestanki s predstavniki ESA, kjer so slovenski deležniki lahko preverili smiselnost načrtovane vloge na razpis ter dobili praktična pojasnila glede prijav in postopka. Predstavnika ESA sta ob koncu dogodka izrazila zadovoljstvo s predstavljenimi predlogi ter dobro pripravljenostjo slovenskih podjetij pred začetkom razpisa.

Razpis RPA bo objavljen predvidoma 27. septembra 2022 na portalu ESA Star. Vrednost razpisa znaša 1 milijon evrov, rok za oddajo prijav pa bo predvidoma 8. novembra do 13.00. Razpis RPA je namenjen izključno slovenskim podjetjem in raziskovalnim institucijam z namenom priprave slovenske industrije za konkurenčno sodelovanje v programih ESA. Njegov namen je razvijati kompetence, zmogljivosti in izkušnje, ki državi pridruženi članici ESA omogočajo dosego dolgoročnih ciljev na področju vesolja, tudi polnopravno članstvo v ESA, in krepitev vesoljskega sektorja.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne



Nazaj