Sprejet je bil sedmi paket omejevalnih ukrepov zaradi razmer v Ukrajini

Sprejet je bil sedmi paket omejevalnih ukrepov zaradi razmer v Ukrajini

09. 08. 2022

1 0
Koristnost članka
1 oseb je članek označilo kot koristen.

Vir in informacije: Gospodarska zbornica Dolenjske in Bele krajine, www.gzdbk.si

EU je sprejela sedmi paket omejevalnih ukrepov proti Rusiji zaradi njene vojaške agresije proti Ukrajini, ki jo podpira Belorusija.

Paket je bil objavljen v Uradnem listu Evropske unije, L193, dne 21. 7. 2022, in sicer:

  • Prepovedan je neposreden ali posreden uvoz, nakup ali prenos ruskega zlata. Ta prepoved velja za rusko zlato, izvoženo iz Rusije po začetku veljavnosti uredbe.
  • Razširja se seznam nadzorovanega blaga, ki bi lahko prispevalo k vojaškim in tehnološkim izboljšavam Rusije ali k razvoju njenega obrambnega in varnostnega sektorja.
  • Razširja se prepoved dostopa do pristanišča na zapornice za plovila, registrirana pod rusko zastavo, da se zagotovi celovito izvajanje ukrepa in prepreči izogibanje.
  • Da bi se zagotovil dostop do pravnega varstva, je omogočena izjema od prepovedi sklepanja kakršnih koli transakcij z ruskimi javnimi subjekti, ki so potrebne za zagotovitev dostopa do sodnih, upravnih ali arbitražnih postopkov.
  • Za zagotovitev pravilnega izvajanja ukrepov iz Uredbe (EU) št. 833/2014 je treba pojasniti področje uporabe prepovedi javnega naročanja. Poleg tega je treba uskladiti zahteve glede uradnega obveščanja za pristojne nacionalne organe, ki izdajajo dovoljenja na podlagi odstopanj iz navedene Uredbe.
  • Razširja se področje uporabe prepovedi sprejemanja depozitov na depozite pravnih oseb, subjektov ali organov s sedežem v tretjih državah, ki so v večinski lasti ruskih državljanov ali fizičnih oseb, ki prebivajo v Rusiji. Poleg tega za sprejemanje depozitov za čezmejno trgovino, ki ni prepovedana, zahteva predhodno dovoljenje pristojnih nacionalnih organov.

Vir: FURS

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj