Zdravniki za ponovno uvedbo tridnevnih bolniških dopustov brez potrdila

Zdravniki za ponovno uvedbo tridnevnih bolniških dopustov brez potrdila

01. 07. 2022

6 0
Koristnost članka
6 oseb je članek označilo kot koristen.

Objavljeno: Portal FinD-INFO, 17. 6. 2022, www.findinfo.si

Zaposleni od konca maja nimajo več možnosti koriščenja kratkotrajne, tridnevne, bolniške odsotnosti brez potrdila zdravnika. Kljub omejeni uporabi je bil ukrep praktičen in učinkovit, ocenjujejo zdravniki ter pozivajo vlado, naj razmisli o ponovni uvedbi. Ob tem so opozorili tudi na področje dolgotrajnih bolniških odsotnosti, kjer je po njihovih ocenah prostora za administrativno razbremenitev družinskih zdravnikov še več.

Konec maja se je iztekla možnost, da zaposleni tri dni bolniškega dopusta koristijo brez potrdila zdravnika. V Zdravniški zbornici Slovenije opozarjajo, da je bil ukrep kljub omejeni uporabi praktičen in zelo učinkovit, saj je pisanje potrdil za kratkotrajne bolniške odsotnosti za zdravnike predvsem birokratska obremenitev.

To vidijo kot eno izmed možnosti, ki bi na eni strani razbremenila družinskega zdravnika, na drugi pa bolniku prihranila pot in čas za ureditev bolniškega lista.

Zdravniška zbornica je pozvala vlado, naj razmisli o nadaljevanju tovrstne prakse debirokratizacije, ki omogoča zaposlenim v zdravstvenih ustanovah, da več časa posvetijo svojemu primarnemu delu – zdravljenju.

Več o tem

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj