Hibridni računalniški oblak bo plod javno-zasebnega partnerstva

Hibridni računalniški oblak bo plod javno-zasebnega partnerstva

17. 05. 2022

0 1
Koristnost članka
0 oseb je članek označilo kot koristen.

Vir in informacije: Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, 13. 5. 2022, www.gov.si

Vlada Republike Slovenije je sprejela odločitev o ugotovitvi javnega interesa za sklenitev javno-zasebnega partnerstva za izvedbo projekta »Hibridni računalniški oblak«. Javno-zasebno partnerstvo se izvede v obliki pogodbenega partnerstva.

Predmet predvidenega projekta je vzpostavitev, upravljanje in možne nadgradnje hibridnega računalniškega oblaka, ki ga bo izvajalo Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo v sodelovanju z zasebnim sektorjem, predvidoma kot javno-zasebno partnerstvo. Projekt je namenjen zagotovitvi dodatne informacijske podpore za poenostavitev in optimizacijo dostopa do ministrskih sredstev.

Ministrstvo bo v obdobju 2022-2023 finančno podprlo razvoj referenčnega arhitekturnega modela, vzpostavitev digitalne infrastrukture ter razvoj in vzpostavitev dveh pilotnih digitalnih aplikacij (e-identitete in enotne vstopne točke za razpise). Po uspešno prestanem testnem obdobju uporabe na ministrstvu, se lahko model uporabi tudi na ravni drugih institucij. V primeru sklenitve koncesijskega razmerja po modelu javno zasebnega partnerstva, pa je predviden nadaljnji razvoj hibridnega računalniškega oblaka in nadgradnja tudi z dodatnimi storitvami oziroma aplikacijami za različne ciljne skupine.

Obratovalne stroške v letih 2022 in 2023, ki so ocenjeni na maksimalno 2.500.000 evrov brez DDV, krije Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo iz naslova Načrta za okrevanje in odpornost, od 2024 pa jih krije zasebni partner oziroma konzorcij podjetij.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj