Študentska in upokojenska bruto urna postavka izenačeni

Študentska in upokojenska bruto urna postavka izenačeni

17. 05. 2022

5 0
Koristnost članka
5 oseb je članek označilo kot koristen.

Objavljeno: STA, 5. 5. 2022, www.sta.si

Veljati je začela novela zakona o urejanju trga dela, ki izenačuje bruto urni postavki za delo upokojencev in študentov. Medtem ko urna postavka upokojencev za opravljeno uro začasnega ali občasnega dela od letošnjega 1. marca ni smela biti nižja od 5,77 evra, je po novem ta meja 6,17 evra. Obe urni postavki sta odvisni od višine minimalne plače.

Izenačitev minimalne urne postavke za delo upokojencev z minimalno postavko, določeno za občasno delo dijakov in študentov, so predlagali v stranki Levica, potem ko je koalicija ob epidemiji covida-19 in posledični kadrovski stiski s februarja sprejetim zakonom o interventnih ukrepih za podporo trgu dela zakonsko omogočila povečan obseg začasnega in občasnega dela upokojencev.

V noveli zakona o urejanju trga dela, ki jo je DZ sprejel v začetku aprila, je zapisano, da bruto urna postavka upokojencev za opravljeno uro začasnega ali občasnega dela ne sme biti nižja od zneska minimalne plače, preračunanega na uro dela povprečne mesečne delovne obveznosti za polni delovni čas. Enako je glede plačila za delo dijakov in študentov določeno v zakonu za uravnoteženje javnih financ.

Višina obeh bruto urnih postavk se mora vsako leto uskladiti z višino minimalne plače, najpozneje do konca februarja vsako leto pa jo mora določiti minister za delo.

Z novelo zakona se poleg tega zvišuje tudi obseg začasnega in občasnega dela, ki ga sme opraviti upokojenec, in sicer na 9237,96 evra bruto v koledarskem letu.

Delo upokojencev in študentov je obdavčeno različno. Dajatev iz naslova občasnega dela za upokojence znaša 25 odstotkov, za dijake in študente pa 18 odstotkov. Slednji v višini 15,5 odstotka plačujejo tudi pokojninsko in invalidsko zavarovanje, če vanj niso vključeni na drugi pravni podlagi, upokojenci pa tega prispevka niso dolžni plačevati. Prispevek za zavarovanje za poškodbe pri delu in poklicne bolezni je za dijake in študente določen pri 0,52 odstotka, za upokojence pa v pavšalnem znesku 10 evrov.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj