Zakaj in kam vlagati v Braziliji?

Zakaj in kam vlagati v Braziliji?

19. 04. 2022

Vir in informacije: Izvozno okno, 18. 3. 2022, www.izvoznookno.si, Avtor: Slovenska gospodarska zbornica Brazilija - SLOBRAZ

Naložbeni sektorji

Agrobiznis, hrana in pijača

Brazilija je v zadnjih dveh desetletjih postala ena največjih kmetijskih proizvajalk in izvoznic na svetu. Brazilska kmetijska proizvodnja vztrajno narašča zaradi intenzivne uporabe tehnologije v strojih, opremi in genetskih izboljšavah. Brazilija združuje 12 % svetovne oskrbe z vodo in eno največjih obdelovalnih površin na svetu. FAO in OECD uvrščata Brazilijo kot drugega največjega svetovnega dobavitelja hrane in kmetijskih proizvodov, ki je na poti, da postane vodilni dobavitelj pri zadovoljevanju dodatnega svetovnega povpraševanja, ki večinoma izvira iz Azije. Brazilska vlada ima prek ministrstva za kmetijstvo, živinorejo in oskrbo več spodbujevalnih programov za kmetijstvo in živinorejo, od kreditnih linij do izboljšanja najboljših praks in postopkov.

Infrastruktura

Brazilija se močno zanaša na logistiko in prometna omrežja, da bi zagotovila svojo konkurenčnost in še naprej rasla. Druga infrastrukturna sredstva, kot so proizvodnja električne energije, rudarstvo in kanalizacija, so prav tako ključna vprašanja za razvoj Brazilije. Infrastrukturni sektor ima osrednjo vlogo tako pri razvoju brazilskega gospodarstva kot pri povečanju njegove konkurenčnosti. Zato je vlada preoblikovala svoja prizadevanja za krepitev tega sektorja. Portfelj infrastrukturnih projektov je vse bolj raznolik in v prihodnjih letih bo več naložbenih možnosti za dobavno verigo, zaporniške sisteme, nacionalne parke, osnovne sanitarne prostore in celo ponudbe za gradnjo in delovanje novih objektov.

Nafta in plin

Brazilska naftna in plinska industrija se uvršča na 10. mesto največjih svetovnih proizvajalcev nafte, največjega proizvajalca nafte v Latinski Ameriki in se uvršča tudi na 7. kot potrošniški trg za naftne derivate in storitve na svetu. V letu 2022 bo Nacionalna agencija za nafto poleg deregulacije in privatizacije trga s plinom izvedla intenziven koledar licitacijskih krogov in odprtih površin za bloke in polja E&P, na morju in na kopnem, kar bo odprlo nove priložnosti za vlagatelje. Prodaja Petrobrasa, predstavljena leta 2019, vključuje tudi prodajo osmih rafinerij, kopenskih in konvencionalnih proizvodnih dejavnosti na morju, kar ustvarja številne priložnosti za izkušena podjetja in novince v Braziliji.

Obnovljiva energija

Brazilija je 9. največji porabnik in proizvajalec električne energije na svetu s konkurenčnim in dobro uveljavljenim regulativnim in pravnim okvirom v energetskem sektorju. Priložnosti segajo od reguliranega trga z uspešnim modelom dražbe do prostega trga, rastočega in prilagodljivega modela prevzema podjetij, ki trenutno ustreza 30 % povpraševanja po električni energiji v Braziliji. Zaradi velikosti države, obilice virov, ugodnih politik in pravne varnosti se Brazilija uvršča na 1. mesto v Latinski Ameriki in na 3. mesto na svetu po deležu obnovljivih virov energije v energetski matrici. Poleg tega je brazilski trg električne energije ogromen: država je tudi največji igralec v Latinski Ameriki in je med 10 najboljšimi na svetu.

Tvegani kapital in zasebni kapital

Priložnosti za zasebni lastniški in tvegani kapital v Braziliji so se od leta 2011 povečale. Dinamičnost segmenta je povezana z naraščajočo količino kapitala, namenjenega naložbam v državi. Obseg se je v 9-letnem obdobju znatno povečal, s čimer je Brazilija vodilna v regiji. Glede na regionalno uspešnost tveganega kapitala v Latinski Ameriki s strani menedžerjev, angelov in podjetij je Brazilija predstavljala 50,5 % transakcij v regiji, sledita Mehika (22,7 %) in Čile (9,1 %).

Preberite tudi: Gospodarske panoge Brazilije

Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne



Nazaj