Za zagon inovativnih podjetij na voljo več kot milijon evrov posojil

Za zagon inovativnih podjetij na voljo več kot milijon evrov posojil

08. 03. 2022

Vir in informacije: STA, 25. 2. 2022, www.sta.si

Slovenski podjetniški sklad je 25. februarja 2022 v Uradnem listu RS objavil javni razpis za konvertibilna posojila za zagon inovativnih podjetij. Mikro in mala podjetja iz vzhodne in zahodne kohezijske regije lahko za pospešitev prodaje in rasti na trgu prejmejo do 75.000 evrov. Prvi rok je 13. maj, drugi 5. oktober, bo pa razpis odprt do porabe sredstev.

Do 525.000 evrov bo na voljo za kohezijsko regijo Vzhodna Slovenija in največ do 600.000 evrov za kohezijsko regijo Zahodna Slovenija. Sredstva niso prenosljiva med posameznimi kohezijskimi regijami.

Za posojilo lahko kandidirajo mikro in mala inovativna podjetja, ki so starejša od šest mesecev in mlajša od pet let, imajo dokončan razvoj produkta/storitve ter so ga že preizkusili pri prvih strankah, imajo lasten razvoj in inovativen poslovni model ter že ustvarjajo prve prihodke od prodaje/storitve, so zapisali pri Slovenskem podjetniškem skladu.

Namen posojil je zagotavljanje kvazi lastniškega financiranja za mlada, inovativna podjetja v semenski fazi, ki težko dostopajo do financiranja preko komercialnih bank oz. drugih klasičnih oblik financiranja. Slovenski podjetniški sklad tako spodbuja hitrejše uvajanje novih poslovnih modelov, tehnoloških dosežkov, izumov in patentov v ekonomsko izkoriščanje.

Ob tem na skladu opozarjajo, da morajo podjetja pred prijavo na razpis pridobiti do 40 točk v pred-selekcijskem postopku, katerega namen je tudi pomoč pri pripravi kakovostne vloge za pridobitev sredstev. Rok za prijavo v pred-selekcijski postopek bo na spletni strani sklada in programa startupPlus+ objavljen marca.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj