Novi REK obrazec 1. septembra 2022

Novi REK obrazec 1. septembra 2022

25. 02. 2022

4 0
Koristnost članka
4 oseb je članek označilo kot koristen.

Objavljeno: Finančna uprava RS, 26. 1. 2022, www.gov.si

Finančna uprava RS je v lanskem letu začela s prenovo REK obrazcev, po kateri bo ukinjeno več obstoječih REK obrazcev (REK-1, REK-1a, REK-2 in PNiPD) in obrazec ZAP/M ter bo uveden enoten REK-O obrazec. Poenostavitve bodo uvedene tudi na področju predlaganja popravkov REK obrazcev in predlaganja obrazcev na podlagi samoprijave. Predvideni rok uveljavitve novega REK obrazca se iz 1. aprila 2022 prestavlja na 1. september 2022.

Razlogi so naslednji:

  • Gre za vzpostavitev kompleksnega obrazca, kjer bomo 4 različne obstoječe REK obrazce združili v enega.
  • Z dopolnitvijo individualnega dela novega REK obrazca bo omogočena ukinitev ZAP/M obrazca.
  • Na novem obrazcu se bo poročalo več kot 70 vrst dohodkov točneje 76, kar predstavlja 76 različnih vrst izračunov.
  • Na novo bodo določena pravila za vsako vrsto dohodka (76) posebej.
  • Želimo zagotoviti potreben čas za izdelavo učinkovite informacijske podpore.
  • Upoštevamo dejstvo, da se novi REK obrazec uvede po letnih dopustih.
  • Vsem uporabnikom, tako gospodarstvu kot tudi javnem sektorju želimo zagotoviti dovolj časa za prilagoditev informacijske podpore in za priprave na uvedbo.

Prenove REK obrazcev so se lotili celovito, in sicer bodo uvedli enoten REK-O obrazec, ki bo poenostavljen in bo omogočal, upoštevajoč izbrano vrsto dohodka, avtomatičen izračun obračunanih obveznosti in obveznosti za plačilo ter izračun skupnih zneskov terjatev za davčno knjigovodstvo na eDavkih.

Poenostavitve se nanašajo tudi na način predložitve popravkov predloženih REK obrazcev, in sicer tako da se zmanjša število možnih vrst popravkov, davčni zavezanec tako v primeru popravljanja podatkov uporabi enotno vrsto dokumenta »Popravek«. V okviru popravljanja predloženih podatkov se lahko popravljajo podatki na nivoju posameznega individualnega REK obrazca brez popravljanja zbirnega REK-O obrazca in predlaganja vseh ostalih iREK obrazcev, ki niso predmet popravka.

V okviru prenove REK se poenostavlja tudi oddaja obrazca v primeru samoprijave. V primeru, ko bo davčni zavezanec označil, da obrazec oddaja na podlagi samoprijave, se bo REK-O obrazec avtomatično dopolnil z obrazcem samoprijave. To pa pomeni, da ločeno predlaganje podatkov za potrebe samoprijave ne bo več potrebno.

V priloženi datoteki (spodaj pod besedilom) objavljamo REK-O obrazec, prav tako na sistemu eDavki objavljajo xml shemo REK-O obrazca. Za lažjo prilagoditev informacijskih sistemov pri zavezancih bo s 5. 2. 2022 na testnem portalu eDavki XML objavljen obrazec za izplačilo plače, ki ga bodo zavezanci lahko testirali. V nadaljevanju bodo postopoma objavili tudi ostale vrste dohodkov.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne



Nazaj