Izvoz v Združeno kraljestvo po 1. januarju 2022

Izvoz v Združeno kraljestvo po 1. januarju 2022

04. 01. 2022

Vir in informacije: Gospodarska zbornica Dolenjske in Bele krajine, www.gzdbk.si

Vlada Združenega kraljestva se je odločila za dodatno podaljšanje obdobja, v katerem poteka izvoz določenega blaga iz Evropske unije v Veliko Britanijo (Združeno kraljestvo) brez spričeval in obveznega pregleda ob vstopu.

S 1. januarjem 2022 bo za proizvode živalskega izvora, živalske stranske proizvode ter rastline in rastlinske proizvode, ki se izvažajo iz EU v Veliko Britanijo zahtevana predhodna najava v sistemu IPAFFS (angleško "GB’s import of products, animals, food and feed system"). Predhodno najavo mora opraviti uvoznik v Veliki Britaniji ali zastopnik s sedežem v Veliki Britaniji, ki deluje v njihovem imenu, vsaj 4 ure pred prihodom pošiljke v Veliko Britanijo.

Zdravstvena ali fitosanitarna spričevala, dokumentacijski, identifikacijski in fizični pregledi pošiljk na mejnih kontrolnih točkah bodo uvedeni v treh fazah od julija do novembra 2022:

  • 1. julij 2022: za živalske stranske proizvode, meso in mesne proizvode ter nadzorovane rastline in rastlinske proizvode,
  • 1. september 2022: za mlečne proizvode,
  • 1. november 2022: za vse ostale proizvode živalskega izvora vključno s sestavljenimi in ribjimi proizvodi.

S 1. julijem 2022 bodo tudi pošiljke živih živali podvržene povečanim uvoznim kontrolam na namembnem kraju in na mejnih kontrolnih točkah. Pregledi na namembnem kraju se bodo postopoma prestavili na mejne kontrolne točke. Kjer objekti (mejne kontrolne točke) s 1. julijem 2022 še ne bodo na voljo, se bodo pregledi še izvajali na namembnem kraju.

Zahteve za uvoz v Združeno kraljestvo so povzete v posodobljenem dokumentu “Border Operating Model” (v angleščini).

Za živali, rastline in blago, za katere je že od 1. januarja 2021 obvezna predhodna najava in zdravstveno ali fitosanitarno spričevalo, uvozne zahteve ostajajo v veljavi.

Vir: gov.si

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj