V decembru zaživel nov sklad tveganega kapitala za obetavne start-upe - daFund

V decembru zaživel nov sklad tveganega kapitala za obetavne start-upe - daFund

24. 12. 2021

1 0
Koristnost članka
1 oseb je članek označilo kot koristen.

Vir in informacije: Tehnološki park Ljubljana d.o.o., 10. 12. 2021, www.tp-lj.si

V decembru je zaživel daFund, sklad tveganega kapitala, ki ima sedež v Sloveniji ter ga vodi in upravlja Darko Butina, Slovenec živeč v Švici, podpira pa ga organizacija Slovenskih poslovnih angelov in vrsta izkušenih podjetnikov iz celotne Evrope. Sklad bo vlagal v najbolj obetavna zagonska podjetja iz Evrope (in širše) - in bo svojim vlagateljem zagotovil inovativne dodatne naložbene priložnosti.

Sklad bo iskal in vlagal v najbolj obetavna start-up podjetja, ki izzive rešujejo z uporabo digitalnih tehnologij in predvsem problematike v B2B okolju. Zagonska podjetja si lahko obetajo podporo že v zelo zgodnjih fazah (t.i. predsemenska/sememnska faza; angleško pre-seed/seed) in lahko pričakujejo, da bodo prejela začetno naložbo v povprečju v razponu od 50.000 EUR do nekaj 100.000 EUR - z možnostjo dodatnih nadaljnjih naložb v izbrana podjetja. Poleg tega bodo novoustanovljena podjetja lahko izkoristila dostop do širokega okolja deležnikov daFUND. Poleg izkušenega upravljalca (Darko Butina) in uglednega investicijskega odbora ima daFUND široko bazo vlagateljev (trenutno 30 vlagateljev, ki se še pridružujejo). To skladu omogoča, da svojim portfeljskim podjetjem prinese veliko dodane vrednosti, poleg same finančne naložbe.

Sklad od drugih skladov izstopa po omogočanju dodatnih naložbenih priložnostih za svoje vlagateljev. Te dodatne naložbene priložnosti pomenijo, da lahko daFUND omogoči v dogovoru s startup podjetjem, dodatno alokacijo naložbe nad zneskom, ki bi ga sklad vložil sam - to dodatno alokacijo lahko izkoristijo vlagatelji v sklad skladno z njihovimi preferencami, interesi in finančnimi zmožnostmi in si tako zagotovijo dodatne naložbene priložnosti v za njih najbolj zanimiva podjetja. Na eni strani tako podjetje enostavno dobi več finančnih virov, ki pa ne povzročijo bolj razdrobljene lastniške strukture, saj naložbo še vedno upravlja sklad in ne posamezni investitor. Običajno takšne dodatne naložbe v podjetja pomenijo tudi, da so investitorji v sklad, pripravljeni in sposobni dodatno podpreti zagonska podjetja in jim odpreti nova vrata za uspešno delovanje.

O daFUND

daFUND je vse-evropski sklad tveganega kapitala, ki ga podpirajo ustanovitelji in podjetniki, izkušeni menedžerji in vlagatelji ter klub Poslovni angeli Slovenije. Sklad vlaga v (zelo) zgodnje faze zagonskih podjetij, ki svojo konkurenčno prednost gradijo z digitalnimi rešitvami za svetovni trg.

Spletna stran: www.dafund.eu

Kdo je Darko Butina

Darko Butina je izkušen vlagatelj z odličnimi izkušnjami pri vlaganju tako lastnega premoženja v vlogi angelskega investitorja kot tudi v imenu investicijskih subjektov, kot je švicarska Netcetera. Med drugimi dosežki je bil Darko prvi vlagatelj v uspešna start-upa, kot sta Cognism in Cleanshelf (s Cleanshelfom, ki ga je pred kratkim kupil nemški LeanIX, in s Cognismom, ki spada med najhitreje rastoča podjetja v Združenem kraljestvu - v 5 letih zaposluje več kot 250 ljudi).

Poleg tega ima Darko bogate izkušnje iz različnih podjetjih tako na vodilnih položajih kot tudi kot podjetnik in član nadzornih svetov. V preteklih letih je imel Darko tudi priložnost voditi, pomagati in svetovati številnim različnim podjetjem iz celega sveta - od ZDA do Združenega kraljestva, Švice, Nemčije, Avstrije, Združenih arabskih emiratov, Slovenije, Srbije, Hrvaške in Makedonije.

Poslovni angeli Slovenije

Poslovni angeli Slovenije, ustanovljeni leta 2007, so prvi in največji ekskluziven klub angelskih investitorjev v Sloveniji. Zagotavlja kontaktno točko med startupi, podjetji, člani klubov, mednarodnimi vlagatelji in strokovnjaki na tem področju.

Poslovni angeli Slovenije se povezujejo z najambicioznejšimi podjetniki v zgodnjih fazah rasti podjetja ter z najbolj usposobljenimi vlagatelji v Sloveniji, regiji Srednje in Vzhodne Evrope ter širše. Samo v tekočem letu 2021 so Poslovni angeli Slovenije uspešno investirali v 11 različnih podjetij iz Europe.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj