Slovenski podjetniški projekt Zeleni pingvin prejemnik evropske nagrade za podjetništvo

Slovenski podjetniški projekt Zeleni pingvin prejemnik evropske nagrade za podjetništvo

23. 11. 2021

1 0
Koristnost članka
1 oseb je članek označilo kot koristen.

Vir in informacije: SPIRIT Slovenija, javna agencija, 18. 11. 2021, www.spiritslovenia.si

Na svečani podelitvi nagrad za evropsko nagrado za podjetništvo, ki je potekala v okviru letne skupščine Evropske komisije za mala in srednje velika podjetja v Portorožu, je prvo nagrado v kategoriji podpiranja trajnostnega prehoda prejel slovenski projekt Zeleni pingvin podjetja Iskraemeco, d. d. Zeleni pingvin je digitalna rešitev za mesta, ki temelji na zajemu in analizi podatkov porabe energentov ter šole, šolarje in preko njih ostale prebivalce angažira, da osebno pripomorejo k nižanju ogljičnega odtisa in razvijejo nove navade. Podjetje Iskraemeco je tudi ambasador slovenskega gospodarstva v okviru nacionalne komunikacijske kampanje I feel Slovenia. Green. Creative. Smart., ki jo vodi SPIRIT Slovenija.

Evropska nagrada za spodbujanje podjetništva prepoznava in priznava najbolj uspešne spodbujevalce podjetništva v Evropi, predstavlja najboljše podjetniške prakse, povečuje zavedanje o dodani vrednosti podjetništva ter spodbuja in navdihuje potencialne podjetnike.

Letos je bilo odprtih šest tekmovalnih kategorij: spodbujanje podjetniškega duha, naložbe v podjetniška znanja, izboljšanje poslovnega okolja in podpora digitalnemu prehodu, spodbujanje internacionalizacije poslovanja, podpiranje trajnostnega prehoda ter odgovorno in odprto podjetništvo. Letos se je na nacionalne natečaje v 28 državah EU skupaj prijavilo več kot 450 projektov, med katerimi je Evropska komisija izbrala finaliste po posameznih kategorijah.

Kot nacionalni koordinator je tudi SPIRIT Slovenija objavil javni natečaj za evropske nagrade za spodbujanje podjetništva. Našo državo sta zastopala dva projekta, ki sta se uvrstila med evropske finaliste v svojih kategorijah: v kategoriji podpiranja trajnostnega prehoda projekt »Zeleni pingvin« in v kategoriji spodbujanja podjetniškega duha projekt »Center za kreativnost (CzK)«. Oba projekta osveščata, izobražujeta, navdušujeta in spodbujata različnih ciljne skupine k podjetniškemu, trajnostnemu načinu razmišljanja in delovanja in na svojem področju beležita vrsto izjemnih rezultatov in dolgoročnih učinkov.

V kategoriji »podpiranje trajnostnega prehoda« se je predstavilo in tudi prejelo evropsko nagrado za podjetništvo podjetje Iskraemeco, d. d. s projektom »Zeleni pingvin«. Zeleni pingvin skupnostim prinaša pozitivne okoljske in družbene učinke, združuje pametne tehnologije in igrifikacijo za izgradnjo okoljske in digitalne pismenosti, začenši z mlajšimi generacijami in s postopnim širjenjem na vse starostne skupine, podjetja, mestno infrastrukturo. Projekt je zanimiv predvsem zato, ker s svojim delovanjem angažira ljudi, da osebno pripomorejo k nižanju ogljičnega odtisa in razvijejo nove navade

Mojca Markizeti, idejna vodja projekta in vodja trajnostnega razvoja v Iskraemeco, d. o. o. nagrado vidi kot pomembno priznanje, ki odpira nove priložnosti za pogovore in sodelovanje z evropskimi mesti. »Veseli nas, da so pozitivni učinki naše ideje in inovacije Zeleni pingvin, prepričali tudi strokovno žirijo Evropske komisije  V Iskraemecu se zavedamo, da je bistveno, da bomo le s povezovanjem tehnoloških in družbenih inovacij dosegli zeleno in digitalno preobrazbo ter zastavljene podnebne cilje. Obenem pa je nagrada dodatna motivacija in potrditev naši ekipi, ki se z veliko predanostjo trudi Zelenega pingvina pripeljati v evropska mesta.«

V kategoriji »spodbujanje podjetniškega duha« pa se je med evropske finaliste uvrstil Muzej za arhitekturo in oblikovanje s projektom »Center za kreativnost«. To je prvi nacionalni razvojno-podjetniški spodbujevalnik za kulturni in kreativni sektor, ki skupaj z razpisi za spodbujanje kreativnih industrij Ministrstva za kulturo tvori podporno okolje za razvoj kreativnega sektorja v Sloveniji. S svojimi programi krepi ekonomsko in družbeno vrednost sektorja ter ga aktivneje povezuje z gospodarstvom in drugimi sektorji. CzK je danes že prepoznaven nacionalni akter v različnih evropskih pobudah in mrežah.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne



Nazaj