Le še nekaj dni do težko pričakovanega Expa v Dubaju

Le še nekaj dni do težko pričakovanega Expa v Dubaju

28. 09. 2021

Vir in informacije: STA, 26. 9. 2021, www.sta.si, Avtor: Martina Gojkošek

V Dubaju bo vrata prihodnji teden odprla težko pričakovana svetovna razstava Expo. Dogodek bo združil več kot 190 držav, ob katerih se bodo predstavljale še multilateralne organizacije, številna podjetja in izobraževalne ustanove. Slovenski paviljon bo državo predstavljal kot zeleno in pametno ter kot zeleno oazo sredi Evrope.

Na Expu Dubaj 2020 se bo predstavljalo rekordnih 192 držav. V Milanu leta 2015 se je denimo predstavljalo 141 držav. Prvič v zgodovini svetovnih razstav bo ob tem vsaka država imela svoj paviljon. Povabili so vse države sveta, brez izjeme.

Svetovna razstava Expo bo prvič v njeni zgodovini umeščena v regijo Srednjega vzhoda, Afrike in južne Azije in bo tako, kot izpostavljajo organizatorji, predstavljala vrata v svet in na trg, kjer živi 3,2 milijarde prebivalstva. Prizorišče razstave bo sestavljeno iz treh vsebinskih in arhitekturnih segmentov, ki predstavljajo tri ključne teme letošnje razstave: trajnost, mobilnost in priložnosti.

Expo je bil sprva načrtovan za lansko leto, a so ga morali prestaviti zaradi pandemije covida-19. Pred koronsko krizo so organizatorji pričakovali 25 milijonov obiskovalcev, pri svoji napovedi pa vztrajajo tudi letos.

Dubaj je sicer odločen, da bo Expo 2020 svetovna razstava presežkov. Svojevrstna atrakcija je sam trg Al Wasl, ki je središče dogajanja svetovne razstave - prizorišče s premerom 150 metrov, ki lahko sprejme več kot 10.000 ljudi, bo med drugim gostilo odprtje in zaključno slovesnost. Trg pokriva 65 metrov visoka kupola, ki bo služila tudi kot platno za projekcije, vidne obiskovalcem od zunaj in od znotraj.

Na otvoritveni slovesnosti bodo prihodnji teden nastopili številni glasbeni zvezdniki, med drugim italijanski operni pevec Andrea Bocelli, britanska pop zvezdnica Ellie Goulding in kitajski pianist Lang Lang.

Slovenija bo v Dubaju nastopila pod sloganom Slovenia - Green Smart Experience, s katerim se bo svetovni javnosti predstavljala kot trajnostna, sodobna in ustvarjalna ter v prihodnost usmerjena država, v kateri se prepletajo zeleno okolje, znanje, prebojne ideje in inovacije ter gospodarstvo z dodano vrednostjo. Namen udeležbe na Expo 2020 Dubaj je umestitev Slovenije na svetovni zemljevid kot trajnostne ter hkrati visoko tehnološke in inovacijske države, promocija slovenskega gospodarstva in Slovenije kot turistične destinacije ter povečanje prisotnosti slovenskih izdelkov in storitev tako na trgu Združenih arabskih emiratov kot na svetovnem trgu.

Slovenski paviljon bo postavljen v tematskem sklopu Trajnost na 1550 kvadratnih metrov velikem razstavnem prostoru, v neposredni bližini enega od treh vhodov na prizorišče svetovne razstave. Idejno zasnovo zanj je pripravil arhitekturni studio Magnet design, postavili pa sta ga podjetji Riko in KTNK. Paviljon je arhitekturno zamišljen kot lebdeča zelena oaza na vodni blazini in prikazuje slovensko modrost, inovativnost in energijo. Zasnovan je kot pametno okolje in bo obiskovalcem omogočal virtualni obisk in izkušnjo prihodnosti ter doživetje Slovenije z vsemi čuti z uporabo naprednih digitalnih rešitev.

Paviljon se razprostira v treh nadstropjih. Pritličje je odprt prostor, ki obiskovalcem ponuja vpogled v slovenske znanstvene, športne in kulturne dosežke, vpogled v izbrane slovenske izdelke široke potrošnje, zagotavlja pretočnost obiskovalcev in organizacijo različnih kulturno-umetniških prireditev in drugih dogodkov. V prvem nadstropju, ki predstavlja bistvo zgodbe o zeleni in pametni Sloveniji, bodo obiskovalci s pomočjo digitalnih vsebin in bogate multimedijske izkušnje celovito izkusili in občutili Slovenijo. Drugo nadstropje pa predstavlja slovensko gospodarstvo in bo namenjeno različnim predstavitvam dobrih praks, organizaciji okroglih miz in za poslovna mreženja.

Sam Expo bo sicer razdeljen na tematske tedne, ki jim bo vsebino sledila tudi slovenska predstavitev. Slovenski dan na svetovni razstavi bo 8. februar 2022, sicer pa Slovenija načrtuje več kot 45 dogodkov, namenjenih promociji slovenskega znanja in priložnosti za sodelovanje.

Expo 2020 bo potekal šest mesecev, od 1. oktobra letos do 31. marca prihodnje leto. Odprt bo vse dni v tednu, in sicer od 10. ure dopoldan do polnoči, ob četrtkih in petkih pa se bo dogajanje odvijalo vse do 2. ure zjutraj. Organizatorji zagotavljajo, da bo z ustreznimi ukrepi poskrbljeno za varnost obiskovalcev tudi v luči pandemije covida-19.

Slovenskim obiskovalcem bi lahko obisk olajšalo dejstvo, da je letalski prevoznik Flydubai ta teden vzpostavil novo redno letalsko povezavo med Dubajem in Letališčem Jožeta Pučnika Ljubljana.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne



Nazaj