Prenova REK obrazcev

Prenova REK obrazcev

14. 09. 2021

5 0
Koristnost članka
5 oseb je članek označilo kot koristen.

Objavljeno: Finančna uprava RS, 3. 9. 2021, www.gov.si

Poenostavitve se pripravljajo tudi pri REK obrazcih. Finančna uprava je namreč začela s prenovo REK obrazcev, pri kateri je osnovno izhodišče ukinitev obstoječih REK obrazcev: REK-1, REK-1a, REK-2, REK-1f, PNiPD in statističnega obrazca ZAP/M.

Vsi ti obrazci skupaj danes obsegajo več kot 300 različnih rubrik za vnos. Novi REK obrazec, ki je v pripravi, gre za tako imenovani iREK, bo vseboval malo več kot 100 različnih rubrik za vnos. Z uvedbo iREK obrazca bo omogočeno popravljanje posameznega individualnega REK obrazca in plačniku davka ne bo treba popravljati celotnega predloženega REK obrazca, kot doslej. Gre za poenostavitve, ki bodo davčnim zavezancem, predvsem njihovim računovodjem, v veliko pomoč.

Davčni zavezanec bo tako predložil le podatke na individualnih REK obrazcih po posameznem prejemniku dohodka oziroma zavarovancu. Da bi bil novi REK obrazec čim bolj prijazen do davčnih zavezancev, bodo določili nabor podatkov, ki omogoča čim več avtomatičnih izračunov obračunanih obveznosti in obveznosti za plačilo ter izračun skupnih zneskov terjatev za davčno knjigovodstvo. Prav tako bodo določili, da se v okviru popravljanja predloženih podatkov lahko popravljajo podatki na nivoju individualnega REK obrazca brez popravljanja zbirnega REK obrazca. Izračun podatkov, potrebnih za vzpostavitev terjatev v davčnem knjigovodstvu, pa bo omogočen v sistemu eDavki.

Z minimalno dopolnitvijo iREK obrazca bodo odpravili tudi sedanje poročanje izplačevalcev za potrebe Statističnega urada Republike Slovenije, oziroma ukinitev obrazca ZAP-M.

Poleg tega bodo tudi poskrbeli, da bo novi iREK obrazec racionalnejši pri delovanju Finančne uprave. V ta namen bodo vključili nabor podatkov tako, da se povzroča čim manj sprememb v zalednih sistemih, v katerih se zagotavljajo REK podatki za potrebe drugih postopkov znotraj Finančne uprave (podatki za sestavitev informativnega izračuna dohodnine, podatki za razkritja, idr.) ter za izmenjave z zunanjimi odjemalci.

Uvedbo novega iREK obrazca načrtujejo za 1. 4. 2022.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj