Priložnost! Nagrada za najboljšo inovacijo iz javno-raziskovalnih organizacij

Priložnost! Nagrada za najboljšo inovacijo iz javno-raziskovalnih organizacij

31. 08. 2021

Vir in informacije: Institut Jožef Stefan, https://ijs.si/

Še nekaj dni, do 31. 8. 2021, se raziskovalci lahko prijavijo na nagrado za najboljšo inovacijo iz javno-raziskovalnih organizacij. Nagrada v vrednosti 2.500 EUR bo podeljena v okviru 14. Mednarodne konference za prenos tehnologij. Konferenca bo potekala 7. in 8. oktobra 2021, otvorili jo bodo državni sekretar Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, dr. Mitja Slavinec, državni sekretar Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, Andrej Čuš, ter direktor Instituta »Jožef Stefan«, prof. dr. Boštjan Zalar.

Nagrada se podeljuje avtorjem tehnologij z največjim komercialnim potencialom. Cilj razpisa je vzpodbuditi prenos tehnologij iz javnih raziskovalnih organizacij v gospodarstvo na vseh področjih naravoslovnih znanosti. Na razpis se lahko prijavijo avtorji inventivnih in inovativnih tehnologij, ki imajo idejo o komercializaciji te tehnologije in jo bodo predstavili na konferenci. Člani komisije za izbiro zmagovalca so priznani mednarodni strokovnjaki za prenos tehnologij in financiranje inovativnih projektov. Razpis je dostopen tukaj.

Na lanskoletni konferenci je prvo nagrado za najboljšo inovacijo iz javno-raziskovalnih organizacij prejela združena ekipa raziskovalcev Instituta »Jožef Stefan« (IJS), Univerze v Ljubljani (UL) in Nacionalnega inštituta za biologijo (NIB) v sestavi Gregor Primc (IJS), Arijana Filipić (NIB), Rok Zaplotnik (IJS), Miran Mozetič (IJS), Ion Gutierrez-Aguirre (NIB), David Dobnik (NIB), Matevž Dular (UL) in Martin Petkovšek (UL). Prvo mesto so osvojili s predstavitvijo inovacije »VirOut«, ki lahko v velikem obsegu, na okolju prijazen način, učinkovito uničuje v vodi prisotne škodljive mikroorganizme. Drugo nagrado so prejeli Marija Vukomanović, Srečo Škapin in Danilo Suvorov z IJS za tehnologijo, ki z uporabo funkcionaliziranega zlata nadomešča uporabo okolju neprijaznega srebra pri izdelavi protimikrobnega, neizpirnega tekstila.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne



Nazaj