Prepovedana prodaja nekaterih plastičnih izdelkov, tudi plastificiranih vatiranih palčk

Prepovedana prodaja nekaterih plastičnih izdelkov, tudi plastificiranih vatiranih palčk

24. 08. 2021

3 0
Koristnost članka
3 oseb je članek označilo kot koristen.

 

Objavljeno: RTV Slovenija, 19. 8. 2021, www.rtvslo.si

Vlada je na dopisni seji izdala uredbo o prepovedi dajanja nekaterih plastičnih proizvodov za enkratno uporabo na trg. Prepovedani bodo jedilni pribor in palčke ter krožniki, slamice in vatirane palčke.

Prepovedane so tudi plastične mešalne palčke za pijače, palčke za pritrditev na balone in podporo balonov, vključno z mehanizmi takih palčk, razen balonov za industrijsko ali drugo poklicno rabo in uporabo, ki se ne delijo potrošnikom. Prepoved velja še za posode za živila, vsebnike za pijačo in lončke za pijačo iz ekspandiranega polistirena ter proizvode iz oksorazgradljive plastike.

Uredba predpisuje tudi zahteve za označevanje nekaterih plastičnih proizvodov za enkratno uporabo in njihovo embalažo. Označeni morajo biti higienski vložki, tamponi in aplikatorji tamponov, vlažilni robčki za osebno nego in gospodinjsko uporabo, tobačni izdelki s filtri in filtri, ki se tržijo za uporabo v kombinaciji s tobačnimi izdelki, ter lončki za pijačo.

Potrošniki bodo morali biti tako obveščeni o ustreznih možnostih za ravnanje z odpadki iz proizvoda ali načinih odstranjevanja odpadkov, ki se jim je treba pri določenem proizvodu izogibati, v skladu s hierarhijo ravnanja z odpadki. Prav tako bodo obveščeni o prisotnosti plastike v proizvodu in posledičnem negativnem vplivu smetenja ali drugih neustreznih načinov odstranjevanja odpadnega proizvoda na okolje.

Pravila označevanja z oznakami sicer določa izvedbena uredba Evropske komisije. V njej je za enoletno prehodno obdobje določeno, da se navedeni proizvodi lahko označujejo z nalepkami.

Nadzor nad izvajanjem uredbe bo opravljal tržni inšpektorat.

Prepoved na podlagi evropske uredbe

Prepoved določenih plastičnih izdelkov za enkratno uporabo sicer zahteva evropska uredba o zmanjšanju vpliva nekaterih plastičnih proizvodov na okolje. Rok za njen prenos v nacionalni pravni red je potekel 3. julija.

Ker komisija zamuja s sprejemom določenih izvedbenih aktov in smernic za izvajanje direktive, se je ministrstvo za okolje in prostor odločilo z uredbo nasloviti le del področja in urediti le vprašanje določenih plastičnih proizvodov za enkratno uporabo.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj