Cikel petih brezplačnih spletnih delavnic za družinska podjetja

Cikel petih brezplačnih spletnih delavnic za družinska podjetja

02. 07. 2021

9 0
Koristnost članka
9 oseb je članek označilo kot koristen.

Datum: od 18. avgusta 2021 do 16. septembra 2021, ob 16.30 uri

Kraj: na spletu (ob ugodni epidemiološki sliki tudi fizično)

Usposabljanje za prenos lastništva podjetja

Usposabljanje za lastnike in naslednike družinskih podjetij sestavlja cikel petih vsebinsko poglobljenih predavanj v obliki delavnic, katerih namen je podjetnikom in podjetnicam, lastnikom podjetij in prevzemnikom, v manjših skupinah podati razmišljanje o prenosu lastništva podjetja, si med seboj izmenjati izkušnje ter si, skupaj z moderatorjem, pomagati pri ovirah na poti rasti in razvoja ter re-pozicioniranju podjetij na trgu.

Delavnica 1: Prednosti in slabosti ter priložnosti in nevarnoti družinskih podjetij

Datum: 18. avgust 2021, od 16.30 do 18.00 ure

Predavatelj: dr. Jaka Vadnjal 

Spoznali boste prednosti in slabosti (družinskih) podjetij in ugotovili, kako lahko slabosti obrnemo v priložnost. Soočili se boste s tezo, da smo v (družinskem) podjetju največja nevarnost sami sebi. Prikazali vam bodo, kako pomemben je strateški pogled v prihodnost sistema družine in podjetja.

Jaka Vadnjal je bil prvi, ki se je v Sloveniji začel ukvarjati z družinskim podjetništvom. Svojo življenjsko izkušnjo z družinskim podjetjem je nadgrajeval s poglobljenim študijem, raziskovanjem in svetovanjem družinskega podjetništva in podjetništva na splošno.

Delavnica 2: Razlogi in upravljanje s konflikti zaradi posebnosti družinskih podjetij

Datum: 25. avgust 2021, od 16.30 do 18.00 ure

Predavatelj: dr. Jaka Vadnjal in Tanja Breznik

Spoznali boste, da je konflikt lahko konstruktiven. Soočanje z neželenimi situacijam je ključno za pozitivno upravljanje konfliktov. Z vidika dileme naslednikov: “Naj ostanem ali grem?”, boste obravnavali vzroke družinskih konfliktov. Kot najprimernejšo preventivo pred konflikti boste spoznali profesionalizacijo vodenja.

Predavateljica Tanja Breznik se ukvarja z delovno terapijo, kjer se veliko srečuje s stresom in izgorelostjo ter z družinskim podjetništvom in družinskimi odnosi.

Delavnica 3: Medgeneracijski konflikti, leadership in dolgoročna vizija družinskega podjetja

Datum: 2. september 2021, od 16.30 do 18.00 ure

Predavatelj: dr. Sabina Đuvelek

Z vidika voditeljstva (leadershipa) boste analizirali večne razlike in dileme med dvema generacijama in jih pogledali v luči (družinskih) podjetij: tradicija ali inovacije? Previdnost ali drznost? Rast ali žetev?

Vprašanja, na katera vam bodo odgovorili skozi prizmo leadershipa so:

  • Ali obstaja jasna vizija (družinskega) podjetja?
  • Kako reagirati, ko se bliža menjava generacij?
  • Bo treba izbirati ali so možni kompromisi?
  • Priprava naslednika v smislu bodočega vodje (leaderja).

Sabina Đuvelek je doktorica psihologije, organizacijska psihologinja in performance coach,  osredotoča se na strateški razvoj zaposlenih in oblikovanje okolij, ki omogočajo profesionalno in osebno rast posameznika.

Delavnica 4: Davčni in pravni vidiki družinskega podjetja

Datum: 9. september 2021, od 16.30 do 18.00 ure

Predavatelj: mag. Dejan Petković in dr. Jaka Vadnjal

Ugotavljali boste, katere pravne oblike družinskih podjetij, glede na prenos podjetja, so najbolj ustrezne. Analizirali boste pravne načine prenosa: podaritev, izročitev, dedovanje, odkup in davčni vidike posameznih vrst prenosa. Preverili boste še druge davčne in računovodske posebnosti prenosa podjetja.

Mag. Dejan Petkovič je davčni svetovalec. Ima 23 let delovnih izkušenj na področju računovodstva, financ in davčnega svetovanje. Je magister znanosti, preizkušeni poslovodni računovodja in davčni svetovalec z licenco.

Delavnica 5: Načrt prenosa na naslednjo generacijo in možnosti prenosa lastništva in vodenja

Datum: 16. september 2021, od 16.30 do 18.00 ure

Predavatelj: dr. Jaka Vadnjal

Spoznali boste finančne vidike prenosa lastništva: osebni, družinski, poslovni. Načrtovanje in vodenje procesa nasledstva v lastništvu in vodenju mora biti dobro načrtovan in voden proces. Če ni dovolj interesa med družinskimi člani ali bi želeli motivirati ključne zaposlene se zdi zanimiva opcija prodaje podjetja ali odkupa s strani zaposlenih. Odgovorili bodo na vprašanje ali je managerski odkup za prevzem ali motivacijo za delo.

Udeležba je brezplačna.

Prijavite se lahko le na celotno Usposabljanje za prenos lastništva podjetja, saj je le-to zamišljeno, da se teme nadgrajujejo.

Dodatne informacije in prijave

Delavnice so sofinancirane s strani SPIRIT Slovenija in Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne



Nazaj