Vlada podaljšala veljavnost nekaterih protikoronskih omejitvenih ukrepov

Vlada podaljšala veljavnost nekaterih protikoronskih omejitvenih ukrepov

04. 06. 2021

1 0
Koristnost članka
1 oseb je članek označilo kot koristen.

Objavljeno: STA, 2. 6. 2021, www.sta.si

Vlada je podaljšala veljavnost protikoronskih omejitvenih ukrepov glede zbiranja ljudi, delovanja šol vožnje, nošnje mask in razkuževanja rok ter glede obvezne namestitve razpršilnikov za razkuževanje rok v večstanovanjskih stavbah. Poleg tega je nekoliko spremenila odloka o začasnih omejitvah kolektivnega uresničevanja verske svobode.

Vlada je sklenila, da se do 13. junija podaljša veljavnost ukrepov iz odlokov, ki so bili izdani na podlagi zakona o nalezljivih boleznih, pri čemer ostaja vsebina odlokov nespremenjena.

Tako se za sedem dni podaljšuje veljavnost odlokov o začasni prepovedi zbiranja ljudi, o omejitvah in načinu izvajanja ponujanja in prodajanja blaga in storitev neposredno potrošnikom na področju voznikov in vozil, o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z novim koronavirusom ter o obvezni namestitvi razpršilnikov za razkuževanje rok v večstanovanjskih stavbah.

To pomeni, da še zbiranje ljudi na organiziranih javnih prireditvah in javnih shodih še naprej ne bo številčno omejeno, ampak glede na površino, to je ena oseba na 10 kvadratnih metrov oz. več udeležencev, če gre za osebe iz skupnega gospodinjstva. Medosebna razdalja med udeleženci mora biti najmanj 1,5 metra, razen med osebami iz skupnega gospodinjstva. Za udeležence prireditev ali shodov v zaprtih prostorih je obvezna uporaba zaščitnih mask.

Prav tako se podaljšuje obveznost nošenja zaščitnih mask v zaprtih javnih prostorih ter tudi na odprtih javnih prostorih, če ni možno vzdrževati dvometrske medsebojne razdalje. Ob vstopu v zaprt javni prostor je obvezno razkuževanje rok z razkužilom, ki vsebuje najmanj 60 odstotkov alkohola.

Za šole vožnje in pripadajoča izobraževanja pa velja, da se morajo inštruktorji in tudi učenci redno testirati na okužbo z novim koronavirusom, razen če so cepljeni proti covidu-19 ali so koronavirusno bolezen preboleli in od tega ni minilo pol leta.

Vlada je prav tako podaljšala veljavnost odloka o začasnih omejitvah kolektivnega uresničevanja verske svobode, odlok pa je tudi dopolnila z opredelitvijo, koliko oseb lahko v zaprtih prostorih ali na prostem kolektivno uresničuje versko svobodo.

Odslej bo lahko v zaprtem prostoru in na odprti površini, kjer se za kolektivno uresničevanje verske svobode uporabljajo tudi fiksni sedeži, zasedenih do 50 odstotkov razpoložljivih sedišč. Ob tem bo morala biti zagotovljena medosebna razdalja najmanj 1,5 metra, razen med člani skupnega gospodinjstva. Tam, kjer sedišč ni ali pa so ta postavljena, pa bo morala biti med udeleženci oziroma postavljenimi sedišči zagotovljena razdalja najmanj 1,5 metra, razen med osebami iz skupnega gospodinjstva.

Število udeležencev v zaprtih prostorih in na prostem je sicer še vedno omejeno na eno osebo na 10 kvadratnih metrov oziroma več oseb iz skupnega gospodinjstva.
Z novelo odloka, ki začne veljati dan po objavi v uradnem listu, se podaljšuje veljavnost odloka do vključno 13. junija.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj