Kaj bo novega na področju DDV-ja po 1. juliju 2021?

Kaj bo novega na področju DDV-ja po 1. juliju 2021?

04. 06. 2021

8 0
Koristnost članka
8 oseb je članek označilo kot koristen.

Objavljeno: Portal FinD-INFO, 19. 5. 2021, www.findinfo.si, Avtor:  Mojca Müller, preizkušena davčnica pri SIR 

Sprememba Zakona o davku na dodano vrednost (ZDDV-1N) je v trenutku pisanja prispevka še vedno v zakonodajnem procesu. Ne glede na to pa pričakujemo, da bo sprememba vsekakor veljala od 1. julija 2021 dalje, saj to predpisuje evropska zakonodaja. Ključna novost je poenostavljeno DDV poročanje pri prodaji blaga in storitev končnim potrošnikom iz drugih držav EU. Zavezanci bodo lahko po novem DDV obveznosti druge države EU uredili v Sloveniji. Predvidene so tudi določene druge poenostavitve, ki prispevajo k poenostavitvi DDV sistema.

Spletna prodaja blaga končnim potrošnikom iz druge države EU

Spletni trgovci, ki prodajajo blago končnim potrošnikom iz drugih držav EU, bodo lahko DDV obveznosti uredili v Sloveniji. Predhodna prijava v posebno ureditev VEM bo zavezancem omogočala obračun in plačilo DDV v Sloveniji. Torej zavezancem se ne bo potrebno identificirati za namene DDV v drugi državi EU, ravno tako jim ne bo potrebno transakcij poročati v tujem DDV obračunu. Vendar pa navedeno ne velja za vse spletne trgovce. Na primer spletni trgovec s sedežem poslovanja v Sloveniji, ki vrši prodaje blaga iz skladišča v Nemčiji, poenostavitve ne bo mogel izkoristiti.

Prodaja TBE in drugih storitev končnim potrošnikom iz druge države EU

Posebna ureditev za telekomunikacijske, storitve oddajanja in elektronske storitve (v nadaljevanju TBE storitve) velja že vrsto let. Zavezanci lahko v Sloveniji, s pomočjo posebne ureditve mini VEM, uredijo svoje DDV obveznosti v drugih državah EU. Po novem pa bo mogoče DDV obveznosti na tak način urediti še za nekatere druge storitve, kot na primer:

  • nastanitvene storitve,
  • vstopnine za kulturne, umetniške, športne, znanstvene, izobraževalne, razvedrilne ali podobne dogodke, kot so sejmi in razstave,
  • prevozne storitve,
  • storitve, povezane z nepremičninami.

Mejna vrednost po novem 10.000 EUR

Trenutno so še v veljavi mejne vrednosti pri prodaji blaga na daljavo (35.000 EUR oz. 100.000 EUR), ki veljajo za posamično državo EU. Po 1. juliju 2021 bo v veljavi mejna vrednost 10.000 EUR, ki se bo nanašala na prodaje blaga končnim potrošnikom v vse države EU skupaj. V navedeno mejno vrednost se vštevajo tako TBE storitve, kakor tudi blago. Nova mejna vrednost je pomembno nižja od trenutno veljavne, zato predvidevamo, da bo morala večina zavezancev, ki se ukvarjajo s spletno prodajo blaga ali storitev vstopiti v posebno ureditev VEM, ali pa se identificirati v državah EU iz katerih prihajajo končni potrošniki.

Elektronski vmesniki bodo morali v določenih primerih poskrbeti za obračun in plačilo DDV spletnih trgovcev

Elektronski vmesniki, ki s svojim orodjem oz. elektronsko platformo omogočajo prodajo blaga končnim potrošnikom, bodo po novem tisti, ki so dolžni poskrbeti, da bo DDV držav članic ustrezno poravnan. Na tak način želi evropski zakonodajalec poskrbeti, da bodo tudi spletni trgovci, ki imajo sedež v tretjih državah, ustrezno poravnali DDV države EU, iz katere prihaja končni potrošnik. Praksa kaže, da je v Sloveniji nekako najbolj zanimiva prodaja blaga preko Amazona. Amazon nedvomno lahko štejemo za elektronski vmesnik, vendar pa to ne pomeni, da bo Amazon tisti, ki bo dolžan poskrbeti za DDV obveznosti davčnih zavezancev s sedežem v Sloveniji ali kateri koli drugi državi EU.

Druge spremembe

Slovenski zakonodajalec je prenos spremembe direktive izkoristil še za nekatere druge popravke oz. poenostavitve. Javno zagotovo najbolj odmeva sprememba, da izročitev računa v papirni obliki končnim potrošnikom ne bo več potrebna.

Še naprej se vzpodbuja nakup električnih avtomobilov. Skladno s 66. členim ZDDV-1 do sedaj ni bilo mogoče uveljavljati odbitka DDV od nakupa osebnih avtomobilov. Po novem bo mogoče DDV odbiti, vendar samo ob nakupu električnega osebnega vozila.

Poenostavlja se poslovanje tujcev in sicer na način, da v kolikor tujec (davčni zavezanec, ki v Sloveniji nima sedeža) opravi obdavčljivo dobavo blaga ali storitev davčnemu zavezancu s sedežem v Sloveniji, DDV identifikacija v Sloveniji ne bo potrebna. DDV bo obračunal in plačal naročnik blaga oz. storitev s sedežem v Sloveniji.

Ukinja se mejna vrednost za obvezni vstop v DDV sistem za kmete. Vstop v DDV sistem bo po novem prostovoljen, možen pa bo tudi poračun vstopnega DDV preko pavšalnega nadomestila.

Sklep

DDV spremembe na področju spletne prodaje blaga prinašajo pomembne prednosti za spletne trgovce. Vendar pa teh prednosti ne bodo mogli izkoristiti vsi spletni trgovci. Vsekakor pa je sprememba dobrodošla predvsem za tiste spletne trgovce, ki na trgu še niso uveljavljeni in dosegajo relativno nizke promete.

Viri: Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o davku na dodano vrednost (ZDDV-1N)

***

Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala FinD-INFO.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj