Na voljo 103 milijoni evrov garancij za kredite pod ugodnimi pogoji

Na voljo 103 milijoni evrov garancij za kredite pod ugodnimi pogoji

20. 04. 2021

Vir in informacije: STA, 2. 4. 2021, www.sta.si

Slovenski podjetniški sklad je razpisal garancije za zavarovanje bančnih kreditov, s katerimi si bodo mikro, mala in srednje velika podjetja zagotavljala likvidnost. Razpisanih 103,07 milijona evrov garancij s subvencijo obrestne mere bo okrepilo okoli 650 projektov.

Gre za med podjetji uveljavljen produkt, imenovan P1 plus, s katerim lahko mikro, mala in srednje velika podjetja lažje, hitreje in ceneje pridobijo bančni kredit pod ugodnimi pogoji in z znižano obrestno mero. Razpis z oznako P1 plus 2021 je sklad 2. aprila 2021 objavil v Uradnem listu RS in na svoji spletni strani.

Garancije so tudi letos namenjene zagotavljanju rasti in razvoju malih in srednjih podjetij prek novih naložb, posodabljanju tehnološke opreme in zagotavljanju obratnega kapitala, v povezavi z razvojnimi investicijami (plače, materialni stroški, stroški storitev, zalog). Namenjene so tudi investicijam na področju čiste energije ter ostalim investicijam v podjetništvu in obrtništvu.

Podjetja bodo lahko zaprosila za garancije v višini 60 ali 80 odstotkov vrednosti kredita, za kredite v višini do 1,25 milijona evrov z ročnostjo do 10 let in koriščenje moratorija do dveh let. Gre za kredite, ki jih bodo predhodno odobrile banke.

Podjetja bodo z zelo ugodnim zavarovanjem bančnega kredita v obliki garancije sklada deležna tudi znižane obrestne mere, ki znaša šestmesečni EURIBOR plus od 0,50 oz. 0,75 oz enega odstotka v odvisnosti od vrste garancije. Obrestna mera je prilagojena starosti in stopnji razvitosti podjetja (klasični projekt, tehnološko inovativni projekt dejavnost trgovina za kritje škode zaradi covida-19).

Sklad je objavil podrobne razpisne pogoje, vloge pa lahko podjetja, ki jih izpolnjujejo, oddajo na Slovenskem podjetniškem skladu vsakih 14 dni, in sicer 20. aprila, 5. in 20. maja, 5. in 20. junija, 5. julija, 5. in 20. septembra ter 5. in 20. oktobra letos.

Izdaja garancij sklada bo po njihovih navedbah podjetjem omogočila konkurenčno uveljavljanje na trgu, izboljšanje tržnega položaja, širitev dejavnosti, izboljšanje financiranja obratnih sredstev, povečanje dodane vrednosti na zaposlenega, ohranjanje in oz. ali ustvarjanje novih delovnih mest, spodbujanje zasebnih vlaganj ter krepitev razvojno tehnoloških rešitev v podjetju.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj