Brezplačna spletna delavnica - »COVID-19: obvezna revizija ocene tveganja«

Brezplačna spletna delavnica - »COVID-19: obvezna revizija ocene tveganja«

20. 04. 2021

1 0
Koristnost članka
1 oseb je članek označilo kot koristen.

Datum: 23. april 2021, ob 10. uri

Kraj: na spletu preko aplikacije ZOOM

Covid-19 je prinesel »nove« zakonske zahteve tudi na področju varstva pri delu, saj je zakonska dolžnost delodajalcev, da morajo narediti revizijo ocene tveganja.

Naloga delodajalcev je, da zagotovijo varnost in zdravje delavcev v zvezi z delom ter izvedejo oceno tveganja. To jim nalaga Zakon o varnosti in zdravju pri delu. Vsak delodajalec je ne glede na dejavnost in število zaposlenih dolžan izdelati oceno tveganja, samozaposlene osebe pa le v primeru, ko pri delu obstajajo nevarnosti za nastanek poškodb in poklicnih bolezni. V praksi se praviloma ocenjuje tveganja za tipična delovna mesta v podjetju, na katerih so delavci izpostavljeni nevarnostim (npr. šofer, monter …).

Glede na to, da se bioloških dejavnikov v preteklosti praviloma ni ocenjevalo, razen v zelo specifičnih delovnih okoljih (npr. medicina, laboratorij, veterina, ipd.), je spričo vdora Koronavirusa , hudega akutnega respiratornega sindroma (SARS-CoV-2), ki povzroča nalezljivo bolezen COVID-19, potrebno obstoječe ocene tveganja dopolniti, saj ukrepi, ki jih delodajalec zagotavlja na podlagi obstoječe ocene tveganja delovnih mest praviloma ne zadostujejo.

Pred virusom SARSCoV-2 ni varno nobeno delovno okolje, saj je virus razširjen praktično vsepovsod, zato ocenjujemo, da bo večina delodajalcev dolžna izvesti dopolnitev dokumentacije, verjetno pa tudi nekatere samozaposlene osebe.

Vsebina delavnice:

  • Zakaj potrebujemo revizijo ocene tveganja;
  • Nova tveganja na delovnem mestu (identifikacija delovnih mest s povečanim tveganjem za okužbo, definicija drugih morebitnih kritičnih točk v podjetju …);
  • Identifikacija nevarnosti v zvezi s SARS CoV-2, ki so prisotne pri izvajanju del;
  • Ocenitev tveganja za okvaro zdravja delavcev zaradi nevarnosti za okužbo in širjenje okužbe;
  • Ali je tveganje za okužbo in za širjenje okužbe sprejemljivo;
  • Uvedba ukrepov za zmanjšanje nesprejemljivega tveganja za okužbo in za širjenje okužbe;
  • Določitev potrebnih ukrepov in odgovornih oseb (vrste ukrepov; hitra testiranja, organizacijski idr.).

Več o dogodku

Predavateljica: mag. Katarina Železnik Logar, dipl. san. inž., mag. znanosti o okolju, vodja IVD Ljubljana

Delavnica je za udeležence brezplačna.

Prijave: Prijave zbirajo do četrtka, 22. aprila 2021. Za udeležbo na spletni delavnici je potrebna predhodna prijava preko prijavnega obrazca. Posredovati morate tisti mail, s katerim boste vstopili v spletno delavnico. Dan pred dogodkom boste prejeli povezavo.

Dodatne informacije: SPOT svetovanje Goriška, Kontaktna oseba: Aleš Bajec, Tel: 05/330 66 90, e-naslov: ales.bajec@rra-sp.si.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj