EIC - tretji steber programa Horizon Europe za podjetja, raziskovalce, investitorje in korporacije

EIC - tretji steber programa Horizon Europe za podjetja, raziskovalce, investitorje in korporacije

06. 04. 2021

Vir in informacije: Enterprise Europe Network, 1. 4. 2021, https://een.si/

European Innovation Council (EIC) v novi evropski finančni perspektivi 2021-2027 predstavlja tretji steber programa Horizon Europe. Kot največja iniciativa za inoviranje v Evropi, bo EIC finančno podprl inovativne raziskovalce in podjetnike pri razvoju in implementaciji prelomnih tehnologij in inovacij. Skupni proračun v prihajajočem obdobju - do leta 2027 - znaša dobrih 10 milijard evrov sredstev.

Temelji na uspešni praksi predhodnih instrumentov (FET, FTI, SME), ki so se v letih 2019 in 2020 združili v EIC pilot, sedaj pa v tretji steber Horizon Europe. Preko razpisov bo možno pridobiti financiranje za praktično katerokoli raziskovalno področje, vzporedno pa bo določen poudarek tudi v smeri prehoda v podnebno nevtralno gospodarstvo (Evropski zeleni dogovor), načrta za okrevanje Evrope, spodbujanja večje zastopanosti žensk v znanosti in talentov iz manj inovativno usmerjenih področij.

Financiranje bo potekalo preko:

  1. Pathfinderz nepovratnimi sredstvi za izvedbo raziskav z ideje uporabnosti (TRL 1-2 ali več) in od zgodnjih tehnoloških oblik do pred-komercialne faze
  2. Accelerator z nepovratnimi sredstvi in/ali lastniškim financiranjem za razvoj od pred-komercialne faze do umestitve na trgu in faze hitre rasti

Primeri podpore EIC različnim ciljnim skupinam:

  1. Zagonska, mala in srednje velika podjetjabodo lahko deležna financiranja od začetne faze (semenske) do kasnejše faze rasti, pri čemer bo glede na vrsto razpisa, možno pridobiti tudi do 17,5 milijona evrov sredstev. Prijava na razpis se bo pričela s kratko predstavitvijo (pitch), odločitev o financiranju pa bo znana v zelo kratkem času (2-3 mesecih od oddaje celotne vloge). Vzporedno bodo podjetja deležna kakovostnega mentoriranja, dostopa do vodilnih korporacij in investitorjev ter inovacijskih partnerjev. Predvideva se podpora 200 do 300 podjetij na letni ravni.
  2. Financiranja bodo lahko deležni raziskovalci z univerz, raziskovalnih organizacij, visokotehnoloških podjetijpri raziskavah in razvoju, ne da bi pri tem področje odigralo bistveno vlogo. Podprte bodo tudi visoko inovativne in tvegane tehnologije, ki bi lahko postale ključne v prihodnosti. Vzporedno bodo raziskovalcem na voljo strokovnjaki EIC za nadaljnjo podporo raziskavam, omogočen pa bo tudi dostop do svetovanja in podpore pri ovrednotenju inovacijskega potenciala raziskovalnih rezultatov.
  3. Poslovni angeli, investitorji, skladi tveganega kapitala in drugi vlagateljibodo preko EIC lahko dostopali do najbolj obetavnih tehnoloških (zagonskih) podjetij iz vseh tehnoloških področij (zdravje, energija, trajnostna naravnanost, digitalizacija, …). Istočasno bodo lahko investitorji delili tveganje investiranja z vlaganjem in skupnim investiranjem EIC v ciljne naložbe, dodatno pa bodo deležni strokovno podpore pri skrbnih pregledih in ovrednotenjih.
  4. Preko EIC bodo svetovne korporacijelahko sodelovale z najbolj obetavnimi evropskimi (zagonskimi podjetji) iz vseh tehnoloških področij. Izdatna podpora pri tehnologijah v začetnih fazah bo zmanjšala tveganost tovrstnih naložb, obenem pa se bo možno srečati s podjetniki na srečanjih v okviru EIC Corporate Days in se tako iz prve roke seznaniti s poslovnimi priložnostmi.

Pri zasnovi Smernic za upravljanje z EIC Pathfinder za prebojne tehnologije in inovacije je sodelovala dr. Špela Stres, MBA, LLM, iz Centra za prenos tehnologij in inovacij na Institutu ''Jožef Stefan''. V Sloveniji predstavlja European Innovation Council kot EIC Champion in je ob otvoritveni slovesnosti preko videoposnetka nagovorila splošno javnost in raziskovalno skupnost v Sloveniji in v tujini.

V primeru vprašanj glede EIC se lahko obrnete na e-naslov: tehnologije@ijs.si.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj