Brezplačno spletno predavanje - »Primer krožnega poslovnega modela v gradbenem sektorju«

Brezplačno spletno predavanje - »Primer krožnega poslovnega modela v gradbenem sektorju«

30. 03. 2021

1 0
Koristnost članka
1 oseb je članek označilo kot koristen.

Datum: 1. april 2021, od 11.30 do 13.00 ure

Kraj: na spletu

Ste vedeli, da je eden največjih porabnikov virov v Evropi gradbeni sektor?

Gradbeni sektor porabi približno polovico vseh pridobljenih materialov in hkrati ustvari tretjino vseh odpadkov v EU.

Kaj je izziv? 

Odpadki, ki nastanejo pri graditvi in rušenju objektov, skupaj z odpadki iz industrije, komunalnih storitev in drugih panog, lahko predstavljajo odlične sekundarne surovine za uporabo v gradbeništvu in tako zagotavljajo velik potencial za zmanjšanje povpraševanja po surovinah, ki se pridobivajo iz narave, proizvodnjo odpadkov ter maksimiranje vrednosti predelanih materialov.

S kombiniranjem različnih tokov odpadkov bi lahko ustvarili nov, bolj trajnosten trg in nov vzorec porabe v gradbenem sektorju. To vključuje predelavo gradbenih odpadkov in odpadkov iz rušenja, nekaterih industrijskih odpadkov, inertne težke frakcije iz komunalnih trdnih odpadkov za proizvodnjo recikliranih agregatov, proizvedenih agregatov, reciklirane zemlje in gradbenih kompozitov (tj. prilagojene mešanice iz zgoraj omenjenih recikliranih odpadkov v različnih kombinacijah in razmerjih).

Vse to zahteva nekoliko drugačen pristop in način razmišljanja od običajnega v sektorju, hkrati pa omogoča oblikovanje novih poslovnih modelov, temelječih na principih krožnega gospodarstva.

Na predavanju bodo predstavljeni dosedanji rezultati projekta CINDERELA, katerega namen je izkoristiti ta potencial z razvojem in predstavitvijo novega poslovnega modela (CinderCEBM), ki podjetjem pomaga pri vzpostavljanju uspešnih poslovnih primerov v krožnem gospodarstvu, ki temeljijo na možnostih ponovne uporabe ali predelave odpadknih surovin. Poslovni model bo spremljala storitev "vse na enem mestu" (CinderOSS), ki ponuja vse potrebno, kar morajo podjetja vedeti v zvezi z rabo the virov pri gradnji stavb ali inženirskih objektov.

Obravnavano tematiko bo predstavil dr. Sebastjan Meža, višji raziskovalec na Zavodu za gradbeništvo Slovenije (ZAG), s strokovnim znanjem v krožnem gospodarstvu in naprednih digitalnih tehnologijah, vključno z informacijskim modeliranjem stavb (BIM), geografskimi informacijskimi sistemi (GIS). Sodeloval je pri več nacionalnih in EU projektih.

Predavanje je brezplačno.

Dodatne informacije in prijave

Predavanje spada v sklop aktivnosti Slovenskega gradbenega grozda na področju prenosa znanj in kompetenc. Izvajajo jih na prednostnih področjih našega delovanja, ki so krožno gospodarstvo ter energijsko učinkovita in trajnostna gradnja, digitalizacija v gradbenem sektorju, inovacije in novi poslovni modeli ter mednarodno sodelovanje.

Informacije redno objavljajo na omrežjih FacebookLinkedIn in Twitter.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj