Epidemija spodbudila nakupovanje prek spleta

Epidemija spodbudila nakupovanje prek spleta

17. 11. 2020

1 0
Koristnost članka
1 oseb je članek označilo kot koristen.

Vir in informacije: STAkrog, 7. 11. 2020, https://krog.sta.si/

Epidemija covida-19 je spodbudila nakupovanje v spletnih trgovinah, kar dokazujejo tudi podatki statističnega urada. V letošnjem prvem četrtletju, ko smo se v Sloveniji prvič soočili z novim koronavirusom, je prek spleta nakupovalo 52 odstotkov starejših od 16 let. Z razmahom širjenja virusa se je verjetno ta delež še povečal.

Zaradi razmer, povezanih s covidom-19, se je izvajanje številnih aktivnosti in storitev prav v prvem četrtletju preselilo na internet. Spletna prodaja je posameznikom omogočala nakupovanje življenjskih potrebščin od doma, podjetjem pa prodajanje izdelkov in storitev brez osebnega stika s kupci.

Prek spleta je v tem obdobju v Sloveniji nakupovalo približno 802.000 oseb. Dobra polovica jih je opravila največ enega ali dva nakupa, od tega jih je bila četrtina vrednih manj kot 50 evrov, 29 odstotkov pa od 100 do 299 evrov.

Polovica kupcev prek spleta se je odločila za fizične izdelke. Med njimi so s 25-odstotnim deležem prevladovali oblačila, čevlji in dodatki, sledijo elektronske naprave in gospodinjski aparati, zdravila in prehranski dodatki ter kozmetika. Pri tem je velika večina opravila nakup pri spletnih trgovcih iz Slovenije.

Približno ena petina uporabnikov spletnih trgovin je v prvem četrtletju naročila ali kupila prek spleta vsaj eno storitev. Med temi so prevladovale nastanitvene storitve, naročali pa so tudi vstopnice za kulturne ali druge prireditve, si podaljšali naročniška razmerja ter si organizirali prevoz.

Prav tako ena petina pa je prek spleta kupila digitalne izdelke ali se naročila na digitalne storitve. Gre za ogled filmov ali nadaljevank na zahtevo ter nakup računalniških programov, videoiger, elektronskih knjig in glasbe.

V zadnjih 12 mesecih pred anketiranjem, to je med prvim četrtletjem lani in prvim četrtletjem letos, je vsaj en spletni nakup opravilo 63 odstotkov oseb, starih od 16 do 74 let. Leta 2019 je bil ta delež 56-odstoten.

Delež kupcev v spletnih trgovinah se je v tem obdobju povečal v vseh starostnih razredih, največji pa je bil med 25- do 34-letniki (88 odstotkov).

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj