Brezplačni spletni seminar - »Delo na domu/na daljavo in pravica do odklopa«

Brezplačni spletni seminar - »Delo na domu/na daljavo in pravica do odklopa«

03. 11. 2020

1 0
Koristnost članka
1 oseb je članek označilo kot koristen.

Datum: 18. november 2020

Kraj: na spletu

Delo na domu/na daljavo je v povezavi s situacijo, ki nam jo je prinesel s COVID 19, postalo naša nova realnost. Postavilo se je pred nas kot prednost in kot izziv, kot odlično orodje in ponekod kot ovira. Naša zakonodaja je delo na domu predvidela že leta 1962 v posebnem zakonu, že pred Konvencijo Mednarodne organizacije dela št. 177 iz leta 1996, ki se mu posveča kot kompleksni delovnopravni problematiki. Urejajo ga že nekatere kolektivne pogodbe dejavnosti gospodarstva kot v določenih dejavnostih uporabljiv način dela. Danes se kaže kot nuja, potreba in realnost, ki po njej segajo delodajalci ne le v izrednih razmerah, ampak tudi v mirnodobnem času.

Posvet o delu na domu/na daljavo se bo dotaknil tudi pravice delavcev do odklopa od tehnoloških in elektronskih sredstev kot aspekta zagotavljanja počitka zaposlenih in skrbi za varstvo in zdravje pri delu.

Z vabljenimi predstavniki FDV, MDDSZ, IDPF in predstavniki gospodarstva ter strokovnjaki GZS bomo pretresli delo od doma z relevantnih vidikov: ne le z delovnopravnega, vidika varstva in zdravja pri delu, fleksibilnosti, povračila stroškov za uporabo lastnih sredstev delavca pri tem delu, ampak tudi organizacije osebnega življenja in pravice do odklopa po zaključku delovnega časa pri opravljanju dela na ta način.

Svoje predstavitve na posvetu Dan delodajalcev 2020 bodo prispevali:

  • prof. dr. Aleksandra Kanjuo Mrčela, predstojnica Centra za razvoj človeških virov, Fakulteta za družbene vede v Ljubljani
  • mag. Nikolaj Petrišič, vodja sektorja za varnost in zdravje pri delu na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti
  • Sara Bagari, univ. dipl. prav., raziskovalka na Inštitutu za delo pri Pravni fakulteti v Ljubljani;
  • Špela Robič, univ. dipl. prav., vodja Pravne službe pri Siemens d.o.o., Ljubljana
  • Metka Penko Natlačen, univ. dipl. prav, namestnica direktorja Pravne službe GZS, vodja projekta Krepitev kompetenc v procesu kolektivnega dogovarjanja in moderatorka posveta.

Udeležba je brezplačna.

Dodatne informacije in prijave

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj