Razpis za razvoj kmetijskih proizvodov podaljšan do decembra

Razpis za razvoj kmetijskih proizvodov podaljšan do decembra

13. 10. 2020

1 0
Koristnost članka
1 oseb je članek označilo kot koristen.

Vir in informacije: STA, 2. 10. 2020, www.sta.si

Kmetijsko ministrstvo je podaljšalo rok za oddajo vlog na julija objavljeni javni razpis za sofinanciranje naložb v predelavo, trženje oziroma razvoj kmetijskih proizvodov. Namesto do 26. oktobra jih je mogoče oddati do 15. decembra.

Namen razpisa je povečanje dodane vrednosti in spodbujanje trženja kmetijskih proizvodov. Sredstva so tako namenjena za predelavo kmetijskih proizvodov v kmetijske oz. nekmetijske proizvode ter za njihovo trženje.

Do podpore so upravičene naložbe v objekte in opremo za predelavo ali trženje kmetijskih proizvodov, ureditev skladišč ter prodajnih in degustacijskih prostorov, pa tudi v opremo za oskrbo z vodo, opremo za proizvodnjo električne energije, energetsko učinkovite ogrevalne sisteme ter med drugim tudi v naprave, ki povečujejo varnost pri delu.

Na voljo je 20 milijonov evrov nepovratnih sredstev, od tega je sedem milijonov evrov namenjenih za nosilce kmetij in nosilce dopolnilne dejavnosti na kmetiji, 13 milijonov evrov pa za samostojne podjetnike posameznike, zadruge, zavode in podjetja.

Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja bo prispeval 75 odstotkov celotnega zneska, preostanek se bo zagotovil iz državnega proračuna.

Na ministrstvu so se odločili razpis podaljšati, da bodo imeli upravičenci dovolj časa za urejanje papirjev, potrebnih za naložbo in prijavo na razpis. Zaradi epidemije covida-19 se je namreč pridobivanje soglasij in odločb zavleklo v poletje, dlje traja tudi pridobivanje gradbenih in drugih dovoljenj.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj