Poziv uporabnikom davčnih blagajn k obnovi digitalnih potrdil

Poziv uporabnikom davčnih blagajn k obnovi digitalnih potrdil

15. 09. 2020

10 1
Koristnost članka
10 oseb je članek označilo kot koristen.

Objavljeno: Portal FinD-INFO, 7. 9. 2020, www.findinfo.si

Uporabnikom davčnih blagajn se bo v novembru začela iztekati veljavnost namenskih digitalnih potrdil za davčno potrjevanje računov. Takrat davčne blagajne ne bodo več delovale, zato na Finančni upravi RS (Furs) uporabnike pozivajo, naj pravočasno poskrbijo za pridobitev novega potrdila.

Uporaba davčnih blagajn je v Sloveniji obvezna od začetka leta 2016, prvi ponudniki blaga in storitev pa so jih začeli uporabljati že dva meseca prej.

Ker je veljavnost namenskih digitalnih potrdil za davčno potrjevanje računov pet let, bo torej moralo novembra letos 5480 uporabnikov davčnih blagajn pridobiti nova. Decembra se bo nato veljavnost potrdil iztekla še 29.500 uporabnikom. Vseh uporabnikov davčnih blagajn je sicer 86.025.

Po izteku veljavnosti namenskih digitalnih potrdil davčne blagajne ne bodo delovale in torej davčno potrjevanje računov ne bo mogoče. Zato naj uporabniki davčnih blagajn še pred potekom roka pridobijo novo namensko digitalno potrdilo in izvedejo zamenjavo potrdila v davčni blagajni, opozarjajo na finančni upravi.

Posameznikom, ki so v dvomu, kdaj točno jim poteče omenjeno potrdilo, svetujejo, naj se obrnejo na ponudnika davčne blagajne.

Kako pridobim novo namensko digitalno potrdilo?

Če poteče 5-letni rok namenskega digitalnega potrdila, je potrebno pridobiti novega. Postopek je enak, kot če bi prvič pridobili takšno digitalno potrdilo.

  1. Zavezanec prek portala eDavki vloži Zahtevek za pridobitev namenskega digitalnega potrdila za izvajanje postopka davčnega potrjevanja računov, ki se imenuje DPR-PridobitevDP.
  2. Po vložitvi zahtevka zavezanec oziroma njegov pooblaščenec na osebni del portala eDavki prejme  referenčno številko in geslo za prevzem namenskega certifikata.
  3. Prejeto referenčno številko in geslo zavezanec ali njegov pooblaščenec nato vnese v poseben portal za prevzem namenskega digitalnega potrdila na spletni strani MJU.
  4. Po vnosu omenjene referenčne številke in gesla na portal MJU lahko zavezanec ali njegov pooblaščenec na tem istem portalu prevzame namensko digitalno potrdilo v obliki ».p12« datoteke.
  5. Omenjeno potrdilo (».p12« datoteko) nato zavezanec ali pa ponudnik storitve davčne blagajne namesti v program davčne blagajne ali v mini blagajno.

Na spletni strani Miniblagajna sta objavljena dva videa z navodili za pridobitev in prevzem potrdila in tudi pdf z navodili. Navodila so opisana tudi v tehnični dokumentaciji za razvijalce blagajna, poglavje 2.1.

Namensko digitalno potrdilo bo torej zavezanec lahko pridobil ali preklical le elektronsko prek sistema eDavki. Vsi uporabniki davčnih blagajn, ki še niso registrirani kot uporabniki portala eDavki, naj za pridobitev in preklic namenskega digitalnega potrdila čim prej pooblastijo drugo osebo, morda računovodski servis ali ponudnika davčne blagajne. Postopki pooblaščanja so opisani na portalu eDavki.

Za tehnično pomoč lahko zavezanci pokličejo na telefonsko številko (05) 2976 800, vsak dan od ponedeljka do petka od 8:00 do 15:00 ali pa pošljejo elektronsko pošto na naslov sd.fu@gov.si.

Vir: FURS, 7. 9. 2020

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj