Prehajanje meja in kdaj je delavec upravičen do nadomestila plače v času karantene?

Prehajanje meja in kdaj je delavec upravičen do nadomestila plače v času karantene?

08. 09. 2020

7 0
Koristnost članka
7 oseb je članek označilo kot koristen.

Objavljeno: Portal FinD-INFO, 28. 8. 2020, www.findinfo.si

Pri prehajanju državne meje veljajo določene omejitve, odvisne od tega, iz katere države prihajate v Slovenijo. Po pojasnilu MDDSZ je delavec upravičen do nadomestila plače za čas karantene, v kolikor mu delodajalec ne more organizirati dela na domu. Višina nadomestila je odvisna od vzroka za izdajo odločbe o karanteni.

Višina nadomestila odvisna od vzroka

Višina nadomestila je odvisna od vzroka za izdajo odločbe o karanteni in znaša:

  • 100% njegove povprečne mesečne plače za polni delovni čas pripada delavcu, ki mu je odrejena karantena zaradi stika z okuženo osebo v okviru opravljanja dela (na delovnem mestu);
  • 80% njegove povprečne mesečne plače za polni delovni čas pripada delavcu, ki je odločbo o karanteni prejel ob prihodu v Slovenijo, ob njegovem odhodu pa se je ta država nahajala na zelenem ali rumenem seznamu ter delavcu, ki mu je bila odrejena karantena zaradi stika z okuženo osebo izven opravljanja dela;
  • 50% plače, ki bi jo prejel, če bi delal in ne manj kot 70% minimalne plače pripada delavcu, ki je odšel v državo na rdečem seznamu in je delodajalcu najmanj en dan pred odhodom predložil pisno izjavo, da odhaja v državo na rdečem seznamu iz naslova naslednjih osebnih okoliščin (izjeme):
  1. smrt zakonca ali zunajzakonskega partnerja
  2. smrt otroka, posvojenca ali otroka zakonca ali zunajzakonskega partnerja,
  3. smrt staršev (očeta, matere, zakonca ali zunajzakonskega partnerja starša, posvojitelja),
  4. rojstvo otroka
  • 0% pripada delavcu, ki je odšel v državo na rdečem seznamu in ne uveljavlja izjeme. V tem primeru je delodajalec dolžan obračunati in odvesti vse prispevke, nato pa se z delavcem dogovoriti o povračilu tistih, ki jih nosi delavec sam.

Delodajalci so upravičeni do povračila izplačanih nadomestil plače za čas karantene v obdobju od 11. 7. do 30. 9. 2020. Vlogo za povračilo nadomestila oddate elektronsko Zavodu za zaposlovanje preko portala za delodajalce, najkasneje v 30 dneh od začetka odsotnosti zaposlenega zaradi odrejene karantene.

Preverite stanje države ob odhodu

NIJZ natančno spremlja epidemiološke razmere v Sloveniji in svetu ter oblikuje ocene epidemiološkega stanja v posamezni državi. Na podlagi teh ocen vlada določa sezname držav, za katere veljajo različni ukrepi pri vstopu v Slovenijo. Ministrstvo za notranje zadeve RS je tako na svoji spletni strani objavilo pregled držav na posameznem seznamu, ki jo nujno potrebujete za pravilen obračun nadomestila plače delavcem za čas odrejene karantene.

Vir: MNZ, 27. 8. 2020

Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne



Nazaj