Prva obletnica ETIM Slovenija: Podatki so najpomembnejši del digitalne transformacije

Prva obletnica ETIM Slovenija: Podatki so najpomembnejši del digitalne transformacije

19. 05. 2020

Vir in informacije: GZS ZEE ETIM Slovenija, www.etim.si

Združenje ETIM Slovenija, ki v okviru Zbornice elektronske in elektroindustrije GZS združuje proizvajalce s tega področja, ki so hkrati tudi uporabniki ETIM standarda, obeležuje prvo obletnico delovanja. Skupni standardi na področju tehničnih izdelkov so orodje, ki lajša sodelovanje z novimi kupci v digitalnem okolju ter pomaga pri boljši interni organiziranosti, kar je postalo še posebej pomembno v zadnjih mesecih, ko je svetovna pandemija podjetja po vsem svetu, prisilila v hitro digitalno transformacijo in iskanje novih priložnosti.

V prvem letu delovanja so se slovenski izpostavi ETIM pridružila vodilna imena slovenske elektroindustrije, kot so Iskra, ETI, Metrel, Danfoss in TEM. Slovenija je ena izmed 21 držav članic, ki so združene pod okriljem ETIM International, s sedežem v Bruslju. Ta podatkovni standard se je v zadnjih letih hitro uveljavil med proizvajalci tehničnih izdelkov po vsej Evropi in je pomemben del podatkovne strategije podjetij.

“Trgovci in distributerji si želijo kupcu ponuditi širok asortiman izdelkov. Zaradi hitre rasti števila izdelkov se soočajo z obvladovanjem blaga in nepopolnih tehničnih podatkov različnih dobaviteljev. Nemalokrat se pripeti da izvedejo neustrezno naročilo pri dobavitelju. Če le pomislimo koliko izgubljajo na času, koliko nepotrebnih stroškov se ustvari in koliko je nezadovoljnih kupcev je zaradi tega,” je dejal mag. Mitja Koprivšek, predsednik ETIM Slovenija in dolgoletni direktor razvoja v družbi ETI Elektroelementi.

Dobra in aktivna podatkovna strategija podjetja vodi v povečanje prodaje, izboljšanje uporabnikove izkušnje, boljšo uporabo digitalnih prodajnih kanalov, kupci pa lažje najdejo izdelek glede na svoje potrebe. Digitalizacija omogoča tudi lažjo primerjavo izdelkov z želenimi tehničnimi lastnostmi, boljši nadzor nad blagovno znamko ter hitrejši odziv na zahteve po podatkih. Pozabiti pa ne smemo niti na zmanjšanje stroškov, ki sicer nastanejo zaradi napačnega naročanja ob neurejenih in nestandardiziranih podatkih.

Standard ETIM oz. European Technical Information Model omogoča prevod tehničnih atributov v različne evropske jezike, med drugim tudi v slovenščino. Opis tehničnih podatkov se lahko med različnimi proizvajalci razlikuje, kar lahko v praksi predstavlja velik problem. Uporaba standarda pa zlasti koristi trgovcem, saj jim omogoča lažjo uporabo tehničnih podatkov. ETIM Slovenija promovira in nudi tudi pomoč pri lažji implementaciji. ETIM standard se je tako uveljavil kot ključen pri vstopu v nove prodajne kanale, kjer je pomemben standardni zapisi podatkov, ki ga uporabljajo vsi večji proizvajalci in trgovci.

V prihodnosti ETIM Slovenija načrtuje še več aktivnosti za člane. Nedavno so organizirali prvi webinar, članom pa je na voljo tudi individualno svetovanje o uvedbi strukture digitalne zbirke izdelkov in aplikacij.

ETIM standard je ključen pri vstopu slovenskih podjetij v evropske tehnične trgovce.

O ETIM Slovenija

ETIM je mednarodni standard za klasifikacijo tehničnih izdelkov, ki omogoča izmenjavo podatkov med podjetji in poenostavlja vstop v mednarodne distribucijske verige.

ETIM Slovenija (www.etim.si) kot nacionalna vstopna točka za digitalizacijo tehničnih izdelkov združuje slovenska proizvodna in trgovska podjetja, ki uporabljajo ETIM standard. Je neprofitno združenje, ki deluje v okviru Zbornice elektronske in elektroindustrije GZS.

Kontakt za medije: Mitja Virant, e-naslov: mitja.virant@gzs.si, Tel: (01) 59 98 303.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj