Kovačnica idej - krepitev socialnega podjetništva na Koroškem

Kovačnica idej - krepitev socialnega podjetništva na Koroškem

05. 05. 2020

1 0
Koristnost članka
1 oseb je članek označilo kot koristen.

Vir in informacije: Večer, 22. 4. 2020, www.vecer.com, Avtor: Ana Pisar Čivčić

Koroška je bogatejša za projekt Kovačnica idej, cilj katerega je dvig kompetenc samozaposlenih in zaposlenih v malem gospodarstvu skozi izobraževanja in usposabljanja.

Partnerji na projektu in njegovi izvajalci - Zavod KONC, A.L.P. Peca d. o. o. in Mladinski svet Ravne na Koroškem menijo, da socialno podjetništvo v Mežiški dolini praktično ne obstaja, prav tako je premalo izkoriščen potencial medsektorskega in znotraj sektorskega sodelovanja. Že par desetletij se slabša demografska slika Mežiške doline, saj se mladi zaradi pomanjkanja ustreznih delovnih mest izseljujejo čez mejo in v večja slovenska mesta. V okviru projekta je v teku analiza socialnega podjetništva na Koroškem. Po dosedaj zbranih podatkih je socialno podjetništvo na Koroškem slabše razvito kot na primer lokalna samouprava. Socialnih podjetij je 7, občin pa 12. Glede nato, da je namen socialnega podjetništva, da svojimi proizvodi in storitvami odgovarja na družbene probleme ter ustvarja družbeno korist, menijo da se bo z obstoječo krizo epidemije pomen in priložnost socialnega podjetništva še povečal.

Projekt Kovačnica idej, partnerstev in produktov za boljši jutri zajema številna brezplačna izobraževanja in usposabljanja. Načrtujejo izvedbo štirih delavnic na temo priprave projekta. Na štirih srečanjih bodo udeležence popeljali skozi proces priprave projekta od teoretičnih osnov do praktičnih nasvetov pri izvedbi projekta. Teme štirih predavanj si sledijo in so med seboj povezane. Udeleženec, ki bo sledil vsem temam, bo spoznal korake priprave projekta od same zamisli oz. projektne ideje, preko pravilne priprave projekta z vsemi potrebnimi elementi, do problematike izvajanja projekta. S pridobljenim znanjem se bo lahko lotil samostojne priprave projekta in tudi priprave vloge na javni razpis za pridobitev sredstev za izvedbo načrtovanega projekta.

S projektom bodo nagovarjali tudi mlade: uporabili bodo družbena omrežja, s katerimi razpolagajo mladinske organizacije.

14. maja 2020 bodo organizirali konferenco o socialnem podjetništvu na Koroškem, na kateri bodo sodelovali tudi relevantni sogovorniki, ki bodo znali povedati kaj več na to temo.

Kovačnica idej je operacija, financirana iz sredstev EKSRP na območju LAS Mežiške doline.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne



Nazaj