Plačilo dijaka/študenta na obvezni praksi

Plačilo dijaka/študenta na obvezni praksi

28. 10. 2019

27 2
Koristnost članka
27 oseb je članek označilo kot koristen.

Objavljeno: Računovodski servis Zeus d.o.o., 22. 10. 2019, www.racunovodski-servis-zeus.si

Delodajalci pogosto ne vedo, kakšne so obveznosti podjetja do dijakov ali študentov, ki v podjetju opravljajo obvezno prakso. Najpogosteje plačajo praktikantu tistih minimalnih 172,00 EUR, ne pa tudi zavarovanja ter prispevkov.

Kaj mora torej podjetje narediti/plačati, ko sprejme dijaka ali študenta na obvezno prakso:

  • Dijaka/študenta je potrebno na podlagi pogodbe, sklenjene s šolo/fakulteto, prijaviti v zavarovanje za primer poškodbe pri delu (obrazec M12) (redko se zgodi, da je šola, pravilneje delodajalec) oziroma lahko to naredi šola (odvisno od tega, kaj piše v pogodbi o izvajanju obvezne prakse. Najpogosteje in pravilneje je, da prijavi delodajalec).
  • Po prijavi dijaka/študenta v zavarovanje z obrazcem M12 mora delodajalec mesečno plačevati ZZZS 5,03 EUR – znesek velja v letu 2019 (prispevek se plača ne glede na to, ali mu je podjetje v tekočem mesecu dodelilo nagrado ali ne). 
  • Dijaku/študentu lahko pripada nagrada (odvisno od internih aktov, kolektivnih pogodb). Do višine 172,00 EUR je nagrada neobdavčena, nad tem zneskom se razlika obdavči z dohodnino. Če študent ne opravlja prakse cel  mesec, se neobdavčena nagrada 172€ zmanjša, glede na razmerje med številom opravljenih dni obveznega praktičnega dela in številom delovnih dni v mesecu. 
  • Od nagrade, ki jo dobi študent mora delodajalec plačati od tega zneska 6,36% prispevka za zdravstvo. Ob izplačilu je potrebno predložiti obrazec REK-1a z oznako dohodka 1020 in obrazec iRek z oznako dohodka 1109.
  • Obvezna praksa je tudi olajšava v davčnem obračunu.
  • Povračila stroškov dijaku / študentu na obvezni praksi se priznajo pod pogoji in v zneskih po uredbi vlade.
  • Letni prispevek 10,51 EUR  (za leto 2019) za dijake/študente na obvezni praksi plača šola.
Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj