Slovenija bo tuje trge naskakovala iz novih veleposlaništev v Srednji Aziji in Afriki

Slovenija bo tuje trge naskakovala iz novih veleposlaništev v Srednji Aziji in Afriki

21. 06. 2016

Vir in informacije: Večer, 13. 6. 2016, http://www.vecer.com/, Avtor: Uroš Esih

Zunanji minister Karl Erjavec po seji sveta za internacionalizacijo slovenskega gospodarstva najavil odprtje novih veleposlaništev v Kazahstanu in Združenih Arabskih Emiratih, poleg tega pa še v Maroku in morda Tanzaniji.

Svet za internacionalizacijo gospodarstva je sprejel sklep, da se v Srednji Aziji, konkretno v Kazahstanu, odpre diplomatsko konzularno predstavništvo. Odprli pa bodo tudi diplomatsko konzularno predstavništvo v Združenih arabskih emiratih. Slovenija pa se namerava predstaviti tudi na razstavi Expo 2020 v Dubaju.

Svet je še sklenil, da je potrebno povečati prisotnost na afriškem trgu, zato bodo iz bilance iz nekdanje Jugoslavije naslednje leto odprli veleposlaništvo v Maroku. Iz naslova nasledstva pa želijo diplomatsko konzularno predstavništvo odpreti v srednji Afriki, morda Tanzaniji.

Internacionalizacija je pomembna za Slovensko gospodarstvo. Slovenija je od svojih 38,5 milijard evrov BDP v lanskem letu izvozila za več kot 31 milijard evrov, kar predstavlja več kot 75 odstotkov BDP, ki ga ustvarjamo na tujih trgih. Iz tega je razvidno, da je izjemno pomembno, kako država podpira podjetja pri izvoznih dejavnostih. Večino izvoza realiziramo na trgih EU, sledi Zahodni Balkan, nato pa Rusija, Azija in ostale države.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj