Vabilo podjetjem k sodelovanju na Dnevu odprtih vrat slovenskega gospodarstva za mladino in starše, po Sloveniji

Vabilo podjetjem k sodelovanju na Dnevu odprtih vrat slovenskega gospodarstva za mladino in starše, po Sloveniji

06. 10. 2015

Zagotovite si svoje kadre! 

Datum: 26. november 2015, med 16.00 in 18.00 uro

Kraj: po Sloveniji

Podjetja vabljena k sodelovanju na Dnevu odprtih vrat slovenskega gospodarstva za mladino in starše, ki bo v četrtek, 26. novembra 2015, ob 16.00 uri.

Gospodarska zbornica Slovenije je pobudnica akcije »Dan odprtih vrat slovenskega gospodarstva za mladino in starše«, ki je nastala na podlagi informacij podjetij o težavah, s katerimi se srečujejo pri kadrovanju. Pobudi sta se kot partnerja pridružila tudi Zavod RS za zaposlovanje (ZRSZ) in Zavod RS za šolstvo (ZRSŠ).

V lanskem letu so Dan odprtih vrat Slovenskega gospodarstva izvedli prvič. Na njem je sodelovalo 176 podjetij iz celotne Slovenije, obiskov se je udeležilo skoraj 2.500 učencev in staršev. Kar 98 % obiskovalcev podjetij je izjemno pozitivno ocenilo obiske podjetij, 95% pa bi se dogodka ponovno udeležilo.

ZAKAJ DAN ODPRTIH VRAT?

Poklicno odločanje mladine na prehodu iz osnovne šole v srednješolsko izobraževanje, je težka naloga za učence in njihove starše. V Sloveniji mladi slabo poznajo poklice, še posebej tiste, ki so očem bolj skriti. Že tradicionalno se mladi redkeje odločajo za srednje poklicno oz. naravoslovno tehnično izobraževanje. Dan odprtih vrat je namenjen prav temu, da se te poklice približa učencem zaključnih razredov osnovnih šol.

ZAKAJ SO VKLJUČUNI TUDI STARŠI?

Ker starši igrajo pomembno vlogo pri poklicnem odločanju svojih otrok. Tudi starši nimajo dovolj informacij o poklicih, pogojih dela, trgu dela ali pa imajo nepravilne predstave o t.i. tehniških poklicih.

ZAKAJ BODO ODPRLI VRATA V POPOLDANSKEM ČASU?

Predvsem zato, da se bodo obiskov podjetij udeležili tudi starši, ki pomembno vplivajo na poklicno odločanje svojih otrok.

ZAKAJ VSA PODJETJA NA ISTI DAN?

Ponovno želijo organizirati odmeven dogodek, ki bo medijsko močno podprt in v javnosti »slišan«. To bo še dodatno vplivalo na ozaveščanje in boljše poklicno informiranje celotne populacije učencev in staršev.

Glavni cilji dneva odprtih vrat so:

  • ponuditi učencem zaključnih razredov osnovnih šol in njihovim staršem več informacij o naravi dela, procesih, … v realnih delovnih okoljih, v regiji, kjer živijo;
  • razbiti stereotipe o »manj« in »bolj« priljubljenih oz. spoštovanih poklicih;
  • omogočiti mladim in njihovim staršem spoznavanje perspektivnih poklicev, ki jih naše gospodarstvo potrebuje.

Dodatne informacije in prijave

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj