Dijaška  inovacija »Plastožer« predstavljena 30 podjetjem

Dijaška  inovacija »Plastožer« predstavljena 30 podjetjem

Dijaška  inovacija »Plastožer« predstavljena 30 podjetjem

12. 09. 2023

Dijaška  inovacija »Plastožer« predstavljena 30 podjetjem

Dijaška  inovacija »Plastožer« predstavljena 30 podjetjem

V okviru 2. sinergijske delavnice strateške, trajnostne in krožne transformacije prvega cikla malih in srednje velikih podjeti, se je dne, 30.8.2023, predstavilo Dijaško podjetje Shredder team idrijske gimnazije z inovacijo »Plastožer«. Ti so inovacijo prvič predstavili že na državnem tekmovanju, ki ga organizira Zavod za spodbujanje podjetnosti mladih (Junior Achievement Slovenija) in zmagali ter s tem postali »Podjetje leta 2023«.

Dijaško podjetje Shredder team predstavljajo dijaki 4. letnika strojni tehnik Gimnazije Jurija Vege Idrija - Miha Smrdel, Andrej Rojc, Jernej Kavčič in Jan Razpet pod mentorstvom Tanje Pirih. S predstavitvijo svojega podjetja in izdelka na sinergijski delavnici Akademije Strateške, trajnostne in krožne transformacije poslovanja smo »dijaškim inovatorjem« omogočili, da se srečajo z uspešnimi, inovativnimi in globalno usmerjenimi podjetji v Sloveniji in pridobijo potencialno podporo pri razvoju njihovih podjetniških idej.  Ekipa dijakov je izvedla več individualnih sestankov z zainteresiranimi podjetji in tudi z eksperti, kjer so skupaj prevetrili poslovno idejo in prejeli kar nekaj koristnih poslovnih nasvetov.

Po drugi strani pa smo udeleženim podjetjem želeli prikazati pomen zgodnjega odkrivanja podjetniške miselnosti med mladimi. Ti so lahko dragocena pridobitev v podjetjih, saj k reševanju izzivov pristopajo na drugačen način, kar predstavlja dobrodošlo osvežitev ter dopolnitev obstoječih praks v podjetjih.

Morda pa se v prihodnosti spletejo nova »medgeneracijska« poslovna partnerstva.

Dijaškemu podjetju čestitamo za inovativno trajnostno idejo in jim želimo uspešno podjetniško pot še naprej!

Opis inovacije: Izdelek rešuje problem volumna odpadne mešane embalaže, saj zmelje odpadno embalažo od plastenk, plastičnih lončkov, tetrapakov, pločevink in zamaškov in tako za 90 % zmanjša volumen.  Pri recikliranju plastenk z  mletjem prihrani eno fazo predelave, porabi pa tudi manj energije. Zmanjšamo pa tudi izpuste CO 2 zaradi manj potrebnih odvozov odpadkov.

Nazaj