Z e-računom lahko plačujete tudi davek od dohodka pravnih oseb ter akontacije dohodnine in dohodnino od dohodka iz dejavnosti

Z e-računom lahko plačujete tudi davek od dohodka pravnih oseb ter akontacije dohodnine in dohodnino od dohodka iz dejavnosti

07. 06. 2022

4 0
Koristnost članka
4 oseb je članek označilo kot koristen.

Objavljeno: Finančna uprava RS, 2. 6. 2022, www.gov.si

Finančna uprava je v preteklih letih omogočila poenostavljeno plačilo obveznosti, obračunanih z obračunom prispevkov za socialno varnost in obračunom davčnega odtegljaja, ki ga uporablja že skoraj 5.000 davčnih zavezancev. Od 6. 6. 2022 pa bodo v poenostavitev plačevanja obveznih dajatev vključene še obveznosti, obračunane z obračunom davka od dohodka pravnih oseb (DDPO) ter obračunom akontacij dohodnine in dohodnine od dohodka iz dejavnosti (DohDej).

Kaj mora zavezanec storiti, da bo lahko obvezne dajatve na podlagi obračuna DDPO oziroma obračuna DohDej plačeval z e-računom?

Zavezanec pri svoji spletni banki odda prijavo na prejem e-računa, pri čemer se s prejeto prijavo na prejem e-računa šteje, da se zavezanec strinja s »Splošnimi pogoji plačevanja obveznih dajatev z e-računom«. To zavezanec stori le enkrat, saj prijava velja do odjave ali do zaprtja računa. Če zavezanec že prejema e-račun za plačilo obveznih dajatev, nova prijava ni potrebna.

Finančna uprava bo zavezancu, za katerega je prejela prijavo na prejem e-račun, na podlagi oddanega obračuna DDPO oziroma obračuna DohDej pripravila obvestilo o plačilnem nalogu, ki bo vsebovalo podatke za plačilo obveznosti. Obvestilo o plačilnem nalogu bo poslano zavezancu (preko njegove banke) v obliki e-računa v enotni standardizirani obliki eSlog. Za izvršitev plačila mora zavezanec še potrditi plačilni nalog v spletni banki, ki je pripravljen v skladu s poslanim e-računom.

Več informacij je objavljenih na storitvenem portalu Finančne uprave.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne



Nazaj