Nova pravila za izvoz v Združeno kraljestvo

Nova pravila za izvoz v Združeno kraljestvo

25. 01. 2022

Vir in informacije: Izvozno okno, 13. 1. 2022, www.izvoznookno.si

S 1. januarjem 2022 so v veljavo stopila nova pravila za podjetja iz Evropske unije, ki trgujejo z Združenim kraljestvom.

Prevozniki, ki dostavljajo blago iz Evropske unije v Združeno kraljestvo, morajo svoje pošiljke predhodno prijaviti prek britanskega sistema "SI Brexit" ali spletne platforme "GVMS" (Goods Vehicle Movement Service). Proizvodi rastlinskega in živalskega izvora morajo biti predhodno priglašeni v sistemu "IPAFFS" (Import of products, animals, food and feed system).

Da bi bila podjetja, ki trgujejo z Združenim kraljestvom, upravičena do preferencialne tarifne obravnave na podlagi Sporazuma o trgovini in sodelovanja med Evropsko unijo in Združenim kraljestvom, morajo biti sposobna dokazati, da blago izpolnjuje pravila o poreklu - da blago, ki se uvaža v Združeno kraljestvo, izvira iz Evropske unije oz. da je blago, ki se uvaža v Evropsko unijo, "proizvedeno v Združenem kraljestvu".

Vlada Združenega kraljestva je tudi sprejela odločitev, da začasno podaljša  carinski nadzor za blago, ki se uvaža iz Republike Irske v Veliko Britanijo. Za to blago bo še vedno veljala sedanja ureditev ter odlog carinskih deklaracij, kot je veljal leta 2021.

Dodatne informacije:

Želite izvedeti več?

Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne



Nazaj