Gospodarstvo v Tuniziji

Gospodarstvo v Tuniziji

31. 08. 2021

Vir in informacije: Delo, 22. 6. 2021, https://svetkapitala.delo.si/, Avtorja: Barbara Hribar in Boštjan J. Turk

Ekonomske razmere so se v zadnjih desetih letih spremenile na boljše, saj so reorganizirali načrte za prihodnost na področju državnih financ in gospodarstva. Leta 1996 je država sklenila tudi sporazum z Evropsko unijo, kjer odpravljajo carine in druge prepreke za prosto trgovino. Ker pa je država še vedno zelo zadolžena, spada med države v razvoju, s srednjih dohodkom.

Leta 2019 je bila po BDP - ju 93. gospodarstvo na svetu, 77. v celotnem izvozu, 74. v skupnem uvozu, 127. v BDP na prebivalca in 62. na lestvici najbolj zapletenih gospodarstev, po indeksu ekonomske zapletenosti (ECI).

BDP je leta 2019 znašal 38,8 milijarde USD, na prebivalca pa 3.317,45 USD. V prvem četrtletju leta 2021 se je v primerjavi z enim letom, zmanjšal za 3 %, kar kaže na vpliv pandemije koronavirusa na turistično industrijo države.

Ocena gospodarske svobode Tunizije je 56,6, kar pomeni, da je njeno gospodarstvo 119. najbolj prosto v indeksu 2021. Njegov skupni rezultat se je povečal za 0,8 točke, predvsem zaradi izboljšanja fiskalnega zdravja.

Tunizijsko gospodarstvo ima nafto, fosfate, železovo rudo, svinec, cink, sol, zlato in njive, zato temelji na panogah, povezanih z nafto, fosfati, kmetijstvom, proizvodnjo avtomobilskih delov in turizma. Od naštetega je odvisna tudi gospodarska rast države.

Trenutno je Tunizija  v gospodarski krizi - zaprosila je Mednarodni denarni sklad za posojilo, v vrednosti štiri milijarde dolarjev (3,33 milijarde evrov). Gre za "zadnjo priložnost", da rešijo gospodarstvo v državi, pravi tunizijski premier Hichem Mechichi. Država bo tako dobila finančno podporo za pomoč v gospodarski krizi, ki jo je pandemija covida-19 le še poglobila.

Prav tako pa Tunizija razmišlja o prodaji delnic, ki jih ima v nekaterih družbah, da bi financirala naložbe v najpomembnejša javna podjetja.

Mednarodni denarni sklad sicer ocenjuje, da bi se morala Tunizija osredotočiti na nujne reforme državnih podjetij, subvencije in nižanje visokih stroškov za plače v javnem sektorju.

Pregled gospodarskih gibanj v Tuniziji

Glavni vlagatelji v Tuniziji so ZAE, Francija, Katar, Italija in Nemčija. Večina neposrednih tujih naložb je bila v letu 2019 namenjena industriji (450 milijonov USD), sledile so ji energija (300 milijonov USD) in storitve (95 milijonov USD).

Uvoz: Glavni uvoz Tunizije so rafinirana nafta (2,37 milijarde ameriških dolarjev), naftni plin (1,5 milijarde ameriških dolarjev), nizkonapetostna zaščitna oprema (551 milijonov ameriških dolarjev), avtomobili (525 milijonov ameriških dolarjev) in izolirana žica (433 milijonov dolarjev), ki uvaža predvsem iz Francije (3,69 milijarde USD), Italije (3,37 milijarde USD), Nemčije (1,66 milijarde USD), Kitajske (1,65 milijarde USD) in Alžirije (1,43 milijarde USD).

Izvoz: oblačila, polizdelki in tekstil, kmetijski proizvodi, mehanski izdelki, fosfati in kemikalije, ogljikovodiki, električna oprema. Glavna žitna pridelka sta pšenica in ječmen. Tunizijski kmetje pridelujejo oljke, datlje in sveže sadje tako za izvoz kot za domačo porabo. Pomembno prehransko blago predstavljajo tudi meso (piščanec, ovce in govedo) ter zelenjava (paradižnik in krompir). Glavni kmetijski izvoz je oljčno olje.

Zunanja trgovina Tunizije predstavlja 110,5 % njenega BDP (Svetovna banka, 2019). Proizvodnja žic in kablov je še vedno glavna tunizijska izvozna industrija (13,2% celotnega izvoza), sledijo ji tekstil, naftni stranski proizvodi, električne naprave, oljčno olje, potovanja in prevoz. Natančneje - najpomembnejši izvoz Tunizije so izolirana žica (1,99 milijarde ameriških dolarjev), ne pletene moške obleke (881 milijonov ameriških dolarjev), surova nafta (653 milijonov ameriških dolarjev), ne pletene ženske obleke (517 milijonov dolarjev) in čisto oljčno olje (502 milijonov dolarjev), največ izvaža v Francijo (4,82 milijarde USD), Italijo (2,74 milijarde USD), Nemčijo (2,1 milijarde USD), Španijo (686 milijonov USD) in Libijo (539 milijonov USD).

Vir: oec.world

Zanimivosti - izobraževalni sistem in zaposlovanje

Izobraževalni sistem je strukturiran v cikle. V državi je šestletna osnovnošolska izobrazba brezplačna, prav zaradi tega tunizijski otroci obiskujejo šolo. Prav tako velja za triletno srednjo šolo, ki je obiskana v nekoliko manjših odstotkih. Visokošolski programi pa so le v glavnem mestu Tunis. Obiskuje jih le peščica študentov. Bourgiba Institute of Modern Languages je ena zmed najbolj znanih univerz, kjer se tunizijskega dialekta lahko učijo tudi tujci.

Velja za eno izmed pionirskih držav pri spodbujanju učenja in izobraževanja. Dejansko je bila Univerza v Zitouni prva tovrstna univerza v arabskem svetu in ena najpomembnejših univerz na svetu, kjer so učili veliki učenjaki, kot so Ibn Khaldoun, Ibn Arafa in mnogi drugi.

Delo v Tuniziji je zelo težko dobiti. Brezposelnost je 15%. Tisti, ki delajo pa imajo zelo nizke plače, kar je sorazmerno normalno, glede na njihovo stanje v državi in njihovo gospodarstvo.

Povprečna plača je 60.811 TND na leto. Povprečen zaslužek je 32.550 TND. Vsi podatki temeljijo na 213 raziskavah plač. Plače se med moškimi in ženskami razlikujejo. Februarja 2021 je bila minimalna urna plača za nekmetijskega delavca v Tuniziji 2,06 tunizijskih dinarjev za 48-urni delovni teden in 2,11 dinarja za 40-urni teden (približno 0,75 oziroma 0,77 ameriških dolarjev na uro). Najboljše plače imajo zdravniki, odvetniki, profesorji, programerji in izvršni direktorji.

Država ima gospodarstvo od kmetijstva, rudarstva, predelovalnih dejavnosti, naftnih derivatov in turizma. Industrijski sektor je v glavnem sestavljen iz proizvodnje oblačil in obutve, proizvodnje avtomobilskih delov in električnih strojev. Iščejo tudi kirurge, zdravnike, nogometne trenerje, programerje, koordinatorje, projektne delavce, uradnike in tehnične svetovalce. Največ dela je v turističnem sektorju, ki je v največjem številu situiran na obalno območje. Lahko delate tudi kot turistični vodnik online. Koraki so sledeči: ustvarite spletni dnevnik - bloganje v Tuniziji velja za enega najboljših načinov za zaslužek na spletu. Prijavite se kot avtor vsebine in tržite lastno blago, oglejte si oglase in ponudite spletne tečaje ter postanite turistični vodnik. Na ta način je mnogim omogočeno služenje denarja prek spleta.

Država je zelo odprta do tujih investitorjev.

Aktualni oglasi za delovna mesta v Tuniziji so dostopni na: www.learn4good.com/jobs/language/english/list/country/tunisia/ in www.jobnetafrica.com/search/expat-jobs-in-Tunisia.

Danes je mreženje bistveno orodje pri iskanju zaposlitve. Dejansko vam lahko prijatelji in stiki na kraju samem pomagajo tako, da vzpostavijo stik s potencialnimi delodajalci ali drugimi povezanimi osebami.

Dejansko vam lahko na nek način pomagajo tudi profesionalna socialna omrežja, dnevniki o zaposlitvi, forumi za tujce, podjetja, ki delujejo v Tuniziji itd.

Začnite s kontaktiranjem večjih podjetij, ki morda ponujajo priložnosti glede na vašo raven strokovnega znanja, zlasti če imate posebne kvalifikacije in spretnosti. Pozanimajte se o teh podjetjih (prek spletnih brošur, revij, kdo je vodja kadrov, njeni glavni projekti in letni promet itd.). To bo vsekakor v pomoč pri pošiljanju prošnje za delo ali kadar vas pokličejo na razgovor.

Lahko tudi brskate po splošnih in specializiranih spletnih straneh za zaposlitev (nekatere so na spodnjih uporabnih povezavah). Če poznate arabščino, med drugim preverite lokalne časopise, kot so Al Chourouk, l'économiste, Assabah. Večina oglasov za delo je objavljenih v teh časopisih.

Tujci, ki si želijo delati v Tuniziji, morajo znati arabski in francoski jezik. Priporočljivo je, da si interesenti pred prihodom v državo poiščejo službo. Prav tako morajo podpisati pogodbo o zaposlitvi in ​​imeti dovoljenje za prebivanje z navedbo »autorisé à exercer un travail salarié en Tunisie«, to je njihovo dovoljenje za delo v državi (271. člen tunizijskega delovnega zakonika).

Stalni prebivalci, ki so bili rojeni in stalno prebivajo v Tuniziji, so izvzeti iz pogodbe o zaposlitvi, a morajo navedeno dovoljenje kljub temu imeti. Pogodba o zaposlitvi velja največ eno leto in jo je mogoče podaljšati samo enkrat. Vendar tuja družba večkrat podaljša pogodbe tujim zaposlenim, če deluje v razvojnem okviru, kot so ga odobrile lokalne oblasti. Nato mora pogodbo in njeno podaljšanje odobriti ministrstvo za zaposlovanje.

Začasne in stalne tuje delavce najemajo bodisi prek Nacionalnega zavoda za zaposlovanje in samozaposlovanje bodisi prek zasebnih agencij za zaposlovanje, ki jih je ustanovilo Ministrstvo za strokovno usposabljanje.

V skladu z 284 členom tunizijskega delovnega zakonika, kandidatov ne sme najeti nobena oseba, razen direktorja ali direktorja podjetja. Zasebne in nepooblaščene agencije za zaposlovanje, ne glede na to, ali so plačane ali brezplačne, so ukinjene.

Tunizijska podjetja lahko najemajo tuje zaposlene, če zahtevano strokovno znanje ni na voljo lokalno. Vendar mora biti omenjeno strokovno znanje v pogodbi o zaposlitvi jasno omenjeno. Upoštevajte, da ti predpisi veljajo za vse tuje delavce z nekaj izjemami, kadar Ministrstvo za strokovno usposabljanje in zaposlovanje izda potrdilo o neobveznosti izdaje vizuma za pogodbo o zaposlitvi. Poleg tega so v skladu s členom 263 tunizijskega delovnega zakonika tuji delavci v Tuniziji upravičeni do enakih pravic in obveznosti kot lokalni delavci glede delovnih razmerij.

Koristne povezave:

Vir: expat.com

Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne



Nazaj