Vodič tehnologij proti ponarejanju

Vodič tehnologij proti ponarejanju

04. 06. 2021

Vir in informacije: www.podjetniski-portal.si, 1. 6. 2021

Kako preprečiti ponarejanje izdelkov

Glede na študijo Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) in EUIPO iz leta 2019, je vrednost ponarejenega blaga v zadnjih treh letih dosegla 509 milijard USD, kar je 3,3 % svetovne trgovine. Zato je Evropski opazovalni urad za kršitve pravic intelektualne lastnine (EU Observatorij), ki deluje pod okriljem Urada EU za intelektualno lastino (EUIPO), skupaj z italijanskim uradom za patente in znamke objavil Vodič tehnologij proti ponarejanju.

Namenjen je trgovcem in podjetjem in opisuje tehnologije, s katerimi je mogoče ugotoviti, ali gre pri izdelkih za originale ali ponaredke, predstavi prednosti določene tehnologije, glavne značilnostih in oceno stroškov.

Elektronske tehnologije

Te tehnologije vključujejo povezovanje elektronske podatkovne naprave z blagom in na ta način omogočajo dostop do informacij o izdelku. To so aktivne in pasivne RFID oznake, visokofrekvenčna komunikacijska tehnologija kratkega dosega (NFC), elektronski pečati, magnetni trakovi (na ozadju plačilnih kartic), kontaktni čipi.

Tehnologije označevanja

Tehnologija deluje tako, da so izdelki označeni z edinstvenimi varnostnimi lastnostmi, večinoma z grafičnim vzorcem ali kodami, kot npr. optični pomnilniški trak, strojno berljive kode, črtne kode, hologrami, različne vrste črnil, šifrirane slike in vodni žigi.

Kemijske in fizikalne tehnologije

Pod to kategorijo spadajo tehnologije, ki za označevanje in preverjanje izdelka uporabljajo posebne snovi (DNA kodiranje, kemično kodiranje, kodirana lepila ter laserska analiza površine).

Mehanske tehnologije

Te omogočajo preverjanje pristnosti izdelka oziroma preprečujejo njegovo nedovoljeno spreminjanje. Sem spadajo etikete, nalepke, ki pri poizkusu odstranitve poškodujejo izdelek, lasersko graviranje, pečati in varnostne niti.

Tehnologije za digitalne medije

To so tehnologije proti nepooblaščenemu kopiranju in distribuciji avtorsko varovanih vsebin prek interneta s pomočjo metapodatkov, ki jih lahko prebere le posebna programska oprema ter šifriranje. Druge tehnologije so še digitalni vodni žig, razprševanje (hashing) in digitalni prstni odtis.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne



Nazaj