Vlada 23. septembra potrdila predlog #PKP5

29. 09. 2020

12 0
Koristnost članka
12 oseb je članek označilo kot koristen.

Objavljeno: GZS Severno Primorska gospodarska zbornica, Nova Gorica, 29. 9. 2020, www.gzs.si

Peti protikoronski zakon (PKP5) predvideva z namenom ohranitve delovnih mest in pomoči delodajalcem podaljšanje ukrepa čakanje na delo doma do konca leta 2020 za vse panoge, pogoj je upad prihodkov za vsaj 30 odstotkov glede na leto 2019.

Od 1. septembra dalje zakon prinaša možnost uveljavljanja 80-odstotnega nadomestila za odsotnost z dela zaradi varstva otroka zaradi višje sile, to je, če je bila zanj odrejena karantena.

Za zaposlene je podaljšan ukrep 100-odstotnega nadomestila plače v primeru odrejene karantene zaradi stika z okuženo osebo na delovnem mestu.

Samozaposleni bodo upravičeni do povračila nadomestila v vrednosti 250 evrov, če jim je bila odrejena karantena. Ukrep bo veljal od 1. oktobra. Za samozaposlene in mikropodjetja se znova uvajajo začasni ukrepi v obliki mesečnega temeljnega dohodka v vrednosti 700 evrov in povračila prispevkov v vrednosti 400 evrov mesečno.

Predlog zagotavlja tudi pomoč izvajalcem občasnih prevozov, mestnih prevozov v obliki nadomestila stroškov, ki so jih imeli med 16. marcem in 11. majem (med razglašeno epidemijo), ko niso mogli izvajati prevozov. Predlagano je še, da se jim priznajo stroški za zaščitno opremo za voznike in sredstva za razkuževanje vozil.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj