Priporočilo podjetjem glede poslovanja s Kitajsko

03. 07. 2020

1 0
Koristnost članka
1 oseb je članek označilo kot koristen.

Vir in informacije: www.izvoznookno.si, 2. 7. 2020, Avtor: Metka Urbas, Veleposlaništvo Republike Slovenije Washington

Ameriško Ministrstvo za zunanje zadeve je skupaj z Zakladnico, Ministrstvom za trgovino in Ministrstvom za domovinsko varnost  izdalo poslovno priporočilo podjetjem glede poslovanja s Kitajsko. S priporočilom jih želijo opozoriti pred tveganji, do katerih lahko pride v njihovi dobaviteljski verigi zaradi poslovanja s poslovnimi subjekti, ki so vključeni v kršenje človekovih pravic, vključno s prisilnim delom, v avtonomni pokrajini Xinjiang Uyghur (Xinjiang) in drugje na Kitajskem.

Priporočilo izpostavlja tveganje za poslovanje s posameznimi členi dobaviteljske verige, ki so vpleteni v kršenje človekovih pravic in sicer se osredotoča na tri osnovne tipe izpostavljenosti dobaviteljskih verig:

  • Pomoč pri razvoju orodij za nadzor, ki jih kitajska Vlada uporablja v Xinjiangu.
  • Zanašanje na delo ali blago, ki ima svoj izvor v Xinjiangu, ali v drugih tovarnah po Kitajski, kjer se uporablja prisilno delo in druge kršitve pravic delavcev v regiji.
  • Pomoč pri gradnji kapacitet za zapiranje Uygurov in članov drugih muslimanskih manjšinskih skupin in/ali gradnja proizvodnjih kapacitet v bližini kampov, s katerimi upravljajo podjetja, ki prejemajo subvencije s strani kitajske Vlade za uporabo prisilnega dela manjšin.

Podrobnosti so o škodljivih praksah in proizvodih, na katera morajo biti podjetja še posebej previdna, so navedena v posebnem priročniku.

Podjetjem za zaščito pred tveganji priporočajo uporabo vseh sredstev za zaščito pred tovrstnimi tveganji in uporabo ustreznih politik in postopkov skrbnega pregleda (due diligence).

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj